Η ενδομητρίωση είναι μία πολύ συχνή γυναικολογική πάθηση. Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες έχει ενδομητρίωση. Η μεγάλη αυτή συχνότητα την κατατάσσει ως την 2η πιο συχνή γυναικολογική πάθηση.
Έχω ενδομητρίωση, κινδυνεύω να αναπτύξω κάποια μορφή καρκίνου;
Είναι πολύ λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι επειδή η ενδομητρίωση σχετίζεται με διάφορες ορμόνες καθώς και με αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο ,θα μπορούσε να σχετίζεται και με κάποια μορφή καρκίνογενεσης. Στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό.
Η ύπαρξη ενδομητρίωσης δεν σημαίνει και αύξηση της πιθανότητας για κάποια μορφή κακοήθειας.Μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα μελετών (που ερευνούν την πιθανή συσχέτιση της ενδομητρίωσης με τον καρκίνο των ωοθηκών ή άλλων μορφών κακοήθειας) είναι διφορούμενα και γενικά υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί , η ενδομητρίωση έχει συνδεθεί με δύο τύπους καρκίνου των ωοθηκών:το «ενδομητριοειδές» και το «εκ διαυγών κυττάρων».
Μία γυναίκα με ενδομητρίωση έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει έναν από αυτούς τους τύπους καρκίνου στις ωοθήκες της σε σχέση με άλλες γυναίκες που δεν πάσχουν από ενδομητρίωση.
Παρ’όλα αυτά όμως η πιθανότητα μία γυναίκα με ενδομητρίωση να αναπτύξει μία από τις προηγούμενες μορφές καρκίνου των ωοθηκών είναι μικρότερη από 1% το οποίο σημαίνει ότι είναι αρκετά σπάνιο.
Όσον αφορά άλλους τύπους καρκίνου σε άλλα όργανα εκτός από την ωοθήκη,δυστυχώς οι έρευνες δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.Υπάρχουν μερικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού,μελάνωμα δέρματος ή καρκίνο του ενδομητρίου αλλά άλλες μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει τα παραπάνω.
Τα καλά νέα είναι ότι γυναίκες με ενδομητρίωση φαίνεται ότι έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε σχέση με γυναίκες που δεν πάσχουν από ενδομητρίωση!
Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες;
Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες οι μεταλλάξεις που παρατηρούνται στους δύο τύπους καρκίνου των ωοθηκών που αναφέρθηκαν προηγουμένως, παρατηρούνται και σε διάσπαρτες εστίες ενδομητρίωσης που βρίσκονται στην πύελο στις συγκεκριμένες ασθενείς.Αυτή η παρατήρηση ίσως ενισχύσει την άποψη ότι δηλαδή η ενδομητρίωση είναι μεν μία καλοήθης πάθηση αλλά μπορεί να είναι και μια πρόδρομη μορφή κακοήθειας.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι μία απόλυτα εξατομικευμένη διαδικασία η οποία απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.Η συμβουλευτική με τον Γυναικολόγο Χειρουργό Ενδομητρίωσης είναι το πιο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση και θεραπεία της ενδομητρίωσης ώστε η έκβαση να είναι επιτυχής.