Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πια γίνει το κύριο εργαλείο στην προσθετική αποκατάσταση ασθενών που έχουν χάσει όλα τους τα δόντια.
Παρά την πρόοδο στα υλικά, τις τεχνικές και τον σχεδιασμό των εμφυτευμάτων, το ενδεχόμενο φλεγμονής στους ιστούς που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα, είναι ένα αντικείμενο που απασχολεί τους οδοντιάτρους.
Τα τελευταία 10-12 χρόνια παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων γύρω από τα εμφυτεύματα, δηλαδή περιεμφυτευματίτιδα, η οποία και περιγράφεται ως η πιο συνήθης επιπλοκή που μπορεί να επηρεάσει μαλακούς και σκληρούς ιστούς.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη περιεμφυτευματίτιδας είναι το κάπνισμα, ιστορικό περιοδοντίτιδας, κακή ποιότητα μαλακών ιστών, υπερφόρτιση των εμφυτευμάτων, λάθη στα υλικά και τις τεχνικές, κακή ποιότητα οστού, συστηματικά νοσήματα, λήψη φαρμάκων και κακή φροντίδα από τον ασθενή.
Μετατόπιση του επίκεντρου του ενδιαφέροντος
Την τελευταία δεκαετία, έχει μετατοπιστεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων στη συντήρηση των αποκαταστάσεων που τοποθετούνται πάνω σε αυτά.
Με τη συνεχή αύξηση των ασθενών που λαμβάνουν εμφυτεύματα και του συνολικού αριθμού των εμφυτευμάτων που τοποθετούνται, έχει γίνει πολύ σημαντικό για τον οδοντίατρο που κάνει την αποκατάσταση και την συντήρηση να επικεντρωθεί και να δώσει έμφαση στην συντήρηση των σύνθετων επι-εμφυτευματικών αποκαταστάσεων.
Ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί τον ασθενή και να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς, ώστε να προλαμβάνει φλεγμονές γύρω από τα εμφυτεύματα.
Από την άλλη πλευρά, ο ασθενής είναι υπεύθυνος για την καθημερινή φροντίδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρεί ευλαβικά τις οδηγίες που του δίνει ο οδοντίατρος του, προκειμένου να διατηρεί καθαρά και υγιή τα οδοντικά εμφυτεύματα και τα φυσικά δόντια. Ο ασθενής πρέπει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου.
Επιλογή μέσων στοματικής φροντίδας
Είναι σημαντικό να προτείνονται οι πιο αποτελεσματικές συσκευές στοματικής υγιεινής στο πλάνο στοματικής υγείας κάθε ασθενή, προκειμένου να προλάβουμε την περιεμφυτευματίτιδα ή και άλλες νόσους των ούλων.
Χειροκίνητες και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες (2 φορές την ημέρα), μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντικό νήμα, super-floss, καταιονισμός νερού, αντιμικροβιακά διαλύματα και gel πρέπει να προτείνονται στους εμφυτευματικούς ασθενείς.
Μετά από πολλές μελέτες, κλινικοί οδηγοί στοματικής υγιεινής συστήνουν τη χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας για κινητές ή ακίνητες αποκαταστάσεις επί εμφυτευμάτων.
Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, διαθέτει ένα μεγάλο εύρος ανταλλακτικών διαφορετικού σχήματος, ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες κάθε ασθενή και είναι επωφελής για την διατήρηση της στοματική υγείας.
Οι ασθενείς συμμορφώνονται καλύτερα και ενεργοποιούνται περισσότερο στην χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι εύκολο να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις χειροκίνητες, διότι αφού ο ασθενής τοποθετήσει σωστά την οδοντόβουρτσα στις οδοντικές επιφάνειες, την κίνηση (δόνηση) την κάνει η οδοντόβουρτσα μόνη της.
Συστήνονται επίσης, σε μεγαλύτερους ασθενείς, λόγω ενδεχόμενης μειωμένης δεξιότητας.
Συμπέρασμα
Τα τελευταία χρόνια συναντούμε όλο και περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι φέρουν αποκαταστάσεις επί εμφυτευμάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται εφησυχασμός ως προς την φροντίδα των εμφυτευμάτων, ακόμα και παραμέληση της στοματικής υγιεινής. Σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία σωστής φροντίδας λόγω της σχεδίασης των αποκαταστάσεων.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του οδοντίατρου τους για τον καθημερινό καθαρισμό των εμφυτευμάτων. Στην προσπάθεια διατήρησης υγείας στους περιεμφυτευματικούς και όχι μόνο ιστούς, φαίνεται πως βοηθάει περισσότερο η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σε σχέση με την χειροκίνητη.
Πηγή: dentistrytoday.com
Για τυχόν απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο κ. Μιχάλη Τσιτσικόπουλο στο 210 6231441 για να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.