Άρθρο του Χειρουργού παχέος εντέρου Dr Μουσιώλη
Διάγνωση της ακράτειας του εντέρου
Η διάγνωση της ακράτειας του εντέρου ή της ακράτειας των κοπράνων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Το ιστορικό του τοκετού, η ηλικία, το φύλο και το ιστορικό ορθικής ή πρωκτικής χειρουργικής είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της διάγνωσης και της έκβασης της πάθησης.
Η διάγνωση της ακράτειας του εντέρου περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των συμπτωμάτων, ψηφιακή εξέταση ορθού και ούτω καθεξής.
Λεπτομερής ανάλυση των συμπτωμάτων της ακράτειας του εντέρου
Η ακράτεια του εντέρου μπορεί να είναι ένας από τους τρεις κλασικούς τύπους.
- Επείγουσα ακράτεια – ο ασθενής δεν μπορεί να κρατήσει τα κόπρανα μετά την ώθηση ή πρέπει να εκκενωθεί, και πρέπει να επισκεφθεί την τουαλέτα αμέσως.
- Παθητική ακράτεια – το άτομο δεν έχει αίσθηση πλήρους εκκένωσης του εντέρου. Δεν υπάρχει ανάγκη ή αίσθημα ανάγκης για εκκένωση των εντέρων.
- Διαρροή κοπράνων – υπάρχει συνεχής διαρροή κοπράνων.
Άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τρόπους διατροφής και επεισόδια δυσκοιλιότητας, διάρροια και άλλα κοιλιακά συμπτώματα.
Ιστορικό δύσκολο τοκετού, η ηλικία του ασθενούς, η γνωστική κατάσταση ή η άνοια και άλλες ψυχικές συνθήκες υγείας πρέπει να αξιολογούνται κατά την αξιολόγηση μιας περίπτωσης ακράτειας του εντέρου.
Επομένως, αξιολογούνται πλήρως όλοι οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τους πρωκτικούς και πυελικούς μύες, τους σφιγκτήρες του ορθού και του πρωκτού, καθώς και τη νευρική βλάβη.
Ψηφιακή εξέταση ορθού
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ψηφιακή ορθική εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λιπασμένου γαντιού στον πρωκτό για να εκτιμηθούν τα εσωτερικά του ορθικού τοιχώματος και οι λειτουργίες του σφιγκτήρα. Συνήθως χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό τζελ και η κατάσταση συνήθως δεν είναι σοβαρά επώδυνη.
Ενδοσκόπηση του ορθού
Μπορεί να συνταγογραφηθεί ενδοσκόπηση του ορθού ή σιγμοειδοσκόπηση. Ένας λεπτός μακρύς σωλήνας με φως και κάμερα στην άκρη του εισάγεται στο ορθό και τα εσωτερικά τοιχώματα παρατηρούνται τυχόν ανωμαλίες.
Αυτό συνήθως δεν είναι επώδυνο, αλλά μπορεί να είναι άβολο και πολλοί ασθενείς είναι κατασταλμένοι για τη διαδικασία. Τα εσωτερικά τοιχώματα του ορθού μπορούν επίσης να απεικονιστούν χρησιμοποιώντας ένα πρωκτοσκόπιο επίσης.
Πρωκτική μανομετρία
Συνιστάται η πρωκτική μανομετρία. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή όπως ένα θερμόμετρο με ένα μπαλόνι προσαρτημένο στο άκρο. Η συσκευή εισάγεται στο ορθό και το μπαλόνι διογκώνεται. Αυτό συνήθως δεν είναι οδυνηρό ή άβολο.
Ένα μηχάνημα είναι συνδεδεμένο στη συσκευή. Αυτή η μηχανή διαβάζει τις μετρήσεις πίεσης που λαμβάνονται από το μπαλόνι. Η μανομετρία πραγματοποιείται για την εκτίμηση της ισχύος των μυών του σφιγκτήρα, των ορθικών μυών και των νευρικών λειτουργιών του ορθού.
Επιπλέον, το μπαλόνι μπορεί να διογκωθεί σε διαφορετικά μεγέθη για να προσδιορίσει πότε το ορθό αισθάνεται γεμάτο. Εάν το μπαλόνι είναι σχετικά μεγάλο και εξακολουθεί να μην υπάρχει αίσθηση πληρότητας, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το ορθικό νεύρο.
Υπερηχογράφημα για τη διάγνωση της ακράτειας του εντέρου
Ο υπέρηχος μερικές φορές συνταγογραφείται για την εκτίμηση του ορθού καθώς και των κοιλιακών παθολογιών που μπορεί να οδηγούν σε ακράτεια του εντέρου.
Πρωκτογραφία
Αυτό το τεστ περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός αβλαβούς υγρού που ονομάζεται βάριο. Το βάριο χρησιμοποιείται επειδή είναι ορατό σε ακτίνες Χ. Ζητείται από τον ασθενή να περάσει κόπρανα ενώ λαμβάνονται ακτίνες Χ. Αυτό αποκαλύπτει την πρόσκρουση των κοπράνων και τα εμπόδια στο πέρασμα των κοπράνων.
Πρωκτική ηλεκτρομυογραφία
Η πρωκτική ηλεκτρομυογραφία είναι μια ακόμη δοκιμή που ελέγχει για τυχόν βλάβη στα νεύρα του ορθού που μεταδίδουν το μήνυμα πληρότητας στον εγκέφαλο.
Σε αυτό το τεστ εισάγονται μικρά ηλεκτρόδια στους μυς γύρω από τον πρωκτό. Αυτά ανιχνεύουν τα ηλεκτρικά σήματα από τους πρωκτικούς και πρωκτικούς μύες που μεταδίδονται μέσω των νεύρων στον εγκέφαλο.
Μαγνητική τομογραφία
Η μαγνητική τομογραφία δείχνει τη λεπτομερή εικόνα του ορθού και των σφιγκτήρων και μπορεί να συνταγογραφηθεί.
Θεραπεία της ακράτειας του εντέρου
Η ακράτεια του εντέρου ή η ακράτεια κοπράνων είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Επηρεάζει το 2 έως 7% του γενικού πληθυσμού.
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι γυναίκες συνήθως λόγω τραυματισμού των μυών του πυελικού εδάφους και των πρωκτικών σφιγκτήρων μετά από έναν περίπλοκο κολπικό τοκετό ή αδύναμους ηλικιωμένους άνδρες με εξασθενημένους μυς του ορθού και κατεστραμμένα νευρικά συμπλέγματα.
Η πραγματική επικράτηση της πάθησης είναι πολύ μεγαλύτερη από τα γνωστά στοιχεία, καθώς πολλοί ασθενείς με αυτήν την ενοχλητική κατάσταση δεν επικοινωνούν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Επιπλέον, η ακράτεια του εντέρου είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης και όχι μιας ασθένειας από μόνη της. Είναι απαραίτητο να εντοπιστεί η κατάσταση νωρίς και να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές.
Το σχέδιο θεραπείας εξαρτάται επίσης από την υποκείμενη αιτία της πάθησης και από το είδος των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τις γενικές αρχές της θεραπείας, οι γιατροί δοκιμάζουν πρώτα τις λιγότερο παρεμβατικές θεραπείες πριν από πιο επεμβατικές μεθόδους.
Τα πρώτα βήματα περιλαμβάνουν διατροφικές αλλαγές και προγράμματα άσκησης. Οι πιο επεμβατικές μέθοδοι περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση και λαμβάνονται υπόψη μόνο εάν άλλες επιλογές θεραπείας είναι ανεπιτυχείς.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους: προϊόντα εγκράτειας, τροποποίηση διατροφής, φάρμακα και ούτω καθεξής.
Προϊόντα εγκράτειας
Αυτά περιλαμβάνουν πρωκτικά βύσματα που είναι ένας καλός τρόπος για να αποτρέψετε τα επεισόδια αφόδευσης. Τα πώματα είναι κατασκευασμένα από αφρό και έχουν σχεδιαστεί για να εισάγονται στον πρωκτό. Δεδομένου ότι το πώμα είναι κατασκευασμένο από αφρό, διαστέλλεται σαν μανιτάρι όταν έρχεται σε επαφή με υγρασία από το έντερο. Αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε περαιτέρω διαρροή.
Αυτά μπορούν να φορεθούν για έως και 12 ώρες και μπορούν να αφαιρεθούν τραβώντας το συνημμένο κορδόνι. Μπορεί να νιώθει ο ασθενής άβολα αρχικά, αλλά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.
Μια άλλη επιλογή είναι μια πάνα για ενήλικες ή ένα μαξιλάρι μιας χρήσης. Αυτά εμποτίζουν τα υγρά κόπρανα και προστατεύουν το δέρμα. Αυτά είναι χρήσιμα στην ήπια ακράτεια του εντέρου.
Τροποποίηση διατροφής για ακράτεια του εντέρου
Όταν η ακράτεια του εντέρου σχετίζεται με διάρροια ή δυσκοιλιότητα, τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν χρησιμοποιώντας αλλαγές στη διατροφή. Σε άτομα με μαλακά ή χαλαρά κόπρανα μπορεί να δοθεί δίαιτα χαμηλών ινών.
Οι ασθενείς με δυσκοιλιότητα χρειάζονται υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να μαλακώσουν και να παράγουν σχηματισμένα κόπρανα. Οι ασθενείς καλούνται να διατηρήσουν ένα ημερολόγιο τροφίμων για να καταγράψουν την επίδραση των διαιτητικών αλλαγών στα συμπτώματα της ακράτειας.
Οι ασθενείς με διάρροια που σχετίζονται με την ακράτεια του εντέρου συνιστάται να λαμβάνουν μειωμένη αδιάλυτη ίνα στη διατροφή. Οι αδιάλυτες πηγές ινών στη διατροφή περιλαμβάνουν ψωμί ολικής αλέσεως, πίτουρο, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.
Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν επίσης τις φυτικές ίνες από φρούτα και ωμά λαχανικά και να περιορίζουν τα τρόφιμα με ανθεκτικό άμυλο όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλαμπόκι και πράσινες μπανάνες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Οι ασθενείς που έχουν κυρίαρχη δυσκοιλιότητα χρειάζονται δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς, βρώμη κ.λπ. Σε αυτούς τους ασθενείς συνιστάται επίσης να πίνουν άφθονο νερό για να μαλακώσουν τα κόπρανα.
Φάρμακα για την ακράτεια του εντέρου
Ορισμένα φάρμακα, όπως το Loperamide, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της διάρροιας. Αυτό επιβραδύνει την κίνηση των κοπράνων και μπορεί να χρειαστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ασθενείς με διάρροια.
Μπορεί να συνταγογραφούνται καθαρτικά για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε ασθενείς με ακράτεια του εντέρου.
Προγράμματα άσκησης για ακράτεια του εντέρου
Οι ασθενείς με ακράτεια του εντέρου μπορεί να χρειάζονται εκπαίδευση μυών στο πυελικό έδαφος. Αυτά είναι σημαντικά για όλες τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Αυτές οι ασκήσεις ενισχύουν τους μυς που μπορεί να έχουν τεντωθεί και να εξασθενίσει κατά τον τοκετό.
Αυτές οι ασκήσεις απαιτούνται τουλάχιστον ασκήσεις τρεις φορές την ημέρα, για έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το βασικό δόγμα αυτών των ασκήσεων περιλαμβάνει τη συμπίεση και το κράτημα των πυελικών μυών στην τεντωμένη θέση ενώ κάθεστε, όρθιοι ή ξαπλωμένοι.
Η αναπνοή κρατιέται ενώ οι μύες συγκρατούνται σφιχτά και στη συνέχεια αφήστε ξανά καθώς οι μύες είναι χαλαροί.
Εκπαίδευση του εντέρου
Αυτό συνιστάται για άτομα που έχουν μειωμένη αίσθηση στο ορθό τους ως αποτέλεσμα νευρικής βλάβης. Αυτά περιλαμβάνουν:
- καθιέρωση τακτικής ώρας για εκκένωση του εντέρου
- καθιστώντας την περιφέρεια των κοπράνων κατάλληλη για εύκολη εκκένωση
- τόνωση του εντέρου για κίνηση
Η συνεκτικότητα των κοπράνων μπορεί να βελτιωθεί με διατροφική τροποποίηση. Ένας χρόνος αφιερώνεται στην καθημερινή ρουτίνα για την εκκένωση του εντέρου. Μερικές φορές ένα ζεστό ρόφημα ή ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη διέγερση εκκένωσης του εντέρου.
Μέθοδος βιοανάδρασης για ακράτεια του εντέρου
Αυτή είναι μια μέθοδος επανεκπαίδευσης του εντέρου που χρησιμοποιεί έναν μικρό ηλεκτρικό καθετήρα μέσα στον πρωκτό. Αυτός ο ανιχνευτής στέλνει πίσω πληροφορίες για την κίνηση και την πίεση των μυών του ορθού σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια συνταγογραφούνται προγράμματα άσκησης για τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.
Κλύσματα για ακράτεια του εντέρου
Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από κλύσματα. Το κλύσμα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού σωλήνα στον πρωκτό και την άρδευση του ορθού με μια ειδική ουσία για να ξεπλυθούν τα τοιχώματα.
Χειρουργική επέμβαση για ακράτεια του εντέρου
Η χειρουργική επέμβαση για την ακράτεια του εντέρου είναι η τελευταία λύση και απαιτείται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
Μπορούν να γίνουν ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις όπως η σφιγκτηροπλαστική για τη διόρθωση των σπασμένων ή κατεστραμμένων μυών του σφιγκτήρα. Σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση οι μυϊκές άκρες επικαλύπτονται και ράβονται πίσω για να κάνουν τον σφιγκτήρα ισχυρότερο.
Μερικοί ασθενείς μπορεί να απαιτήσουν αντικατάσταση των μυών του σφιγκτήρα που ονομάζονται διεγερμένη graciloplasty. Ο σφιγκτήρας δημιουργείται χρησιμοποιώντας ένα δείγμα μυών από το μηρό του ασθενούς.
Η ενδοσκοπική θερμική θεραπεία δοκιμάζεται σε ορισμένους ασθενείς. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί θερμότητα μέσω ενός λεπτού καθετήρα πάνω στους μυς του σφιγκτήρα για να ενθαρρύνει τις ουλές του ιστού και να σφίξει τον σφιγκτήρα.
Ογκωτικοί παράγοντες όπως κολλαγόνο ή σιλικόνη μπορούν να εγχυθούν στους μύες του σφιγκτήρα και του ορθού για να τους ενισχύσουν. Η διέγερση του ιερού νεύρου και η διέγερση των κνημιαίων νεύρων μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σε ασθενείς με αδύναμους μυς σφιγκτήρα.
Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ριζική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται κολοστομία. Σε αυτήν, το κάτω έντερο ή το κόλον κόβεται και βγαίνει από το τοίχωμα της κοιλιάς μετά τη δημιουργία ενός ανοίγματος και μια σακούλα, γνωστή ως σακούλα κολοστομίας προσαρτάται στο άνοιγμα για να συλλέξει τα κόπρανα.
Ψυχολογική υποστήριξη για την ακράτεια του εντέρου
Η συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη στον ασθενή και την οικογένεια είναι σημαντική και η αξιολόγηση και η θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων παίζουν ζωτικό ρόλο στη θεραπεία.
Εκείνοι με νοητική εξασθένηση χρειάζονται συμπεριφορική και λειτουργική ανάλυση και μπορεί να δοκιμαστούν συγκεκριμένες αιτίες συμπεριφορικές παρεμβάσεις.
Διατήρηση της υγιεινής
Οι ασθενείς απαιτούν επίσης φροντίδα του δέρματος, έλεγχο οσμών, γάντια μιας χρήσης και άλλες συμβουλές καθαριότητας για τη διατήρηση της καλής υγιεινής της περιοχής.