Άρθρο του Dr Μουσιώλη, Ειδικός Χειρουργός Χοληφόρων
Πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν τη χοληδόχο κύστη
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ και απελευθερώνει τη χολή μέσα στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στην πέψη των τροφίμων.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα ευαίσθητο όργανο και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, γεμάτης με θρεπτικές τροφές, βοηθά στη διατήρηση της υγείας της. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν και να προωθήσουν μια υγιή χοληδόχο κύστη, ενώ άλλα αυξάνουν την πιθανότητα προβλημάτων όπως φλεγμονή ή χολόλιθοι.
Εάν η χοληδόχος κύστη δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Έτσι, μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη στη χοληδόχο κύστη. Για μια υγιή χοληδόχο κύστη, ενσωματώστε τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σας:
- πιπεριές
- εσπεριδοειδή
- φυλλώδη χόρτα
- ντομάτες
- γάλα
- σαρδέλες
- ψάρια και οστρακοειδή
- χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
- φασόλια
- ξηρούς καρπούς
- φακές
Τρώγοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε και να προστατέψετε την υγεία της χοληδόχου κύστης σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα από θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες, οι τελευταία των οποίων, είναι απαραίτητες για μια υγιή χοληδόχο κύστη.
Ορισμένα από τα αναφερόμενα τρόφιμα είναι είτε υψηλά σε βιταμίνη C, ασβέστιο ή βιταμίνες Β, τα οποία είναι επίσης καλά για τη χοληδόχο κύστη σας. Θεωρείται ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου της χοληδόχου κύστης. Τρόφιμα όπως φασόλια, ξηροί καρποί, φακές, είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για το κόκκινο κρέας.
Τρόφιμα που επιδεινώνουν την υγεία της χοληδόχου κύστης
Αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα για μια υγιή δίαιτα χοληδόχου κύστης:
- φυτικό λάδι, φυστικέλαιο
- εξευγενισμένα λευκά τρόφιμα (ψωμιά, ζυμαρικά κ.λ.π.)
- τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος
- επεξεργασμένες τροφές
- Θα πρέπει να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα για να προστατεύσετε τη χοληδόχο κύστη σας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που είναι λιπαρά ή τηγανισμένα σε λάδια όπως το φυτικό έλαιο και το φυστικέλαιο είναι πιο δύσκολο να διαλυθούν και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη.
- Τα τρόφιμα με trans-λιπαρά, όπως και τα επεξεργασμένα ή εμπορικά ψημένα προϊόντα, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για την υγεία της χοληδόχου κύστης.
- Αποφεύγοντας τα εκλεπτυσμένα λευκά τρόφιμα, όπως τα λευκά ζυμαρικά, τα ψωμιά και τα σάκχαρα, μπορεί να προστατεύσετε τη χοληδόχο κύστη σας.
- Πρέπει επίσης να αποφύγετε το αλκοόλ και τον καπνό.
Διατροφή της χοληδόχου κύστης μετά από χειρουργική επέμβαση
Αν χρειαστεί να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη σας, πιθανόν να εμφανίσετε διάρροια τις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό οφείλεται στην πιο συνεχή απελευθέρωση της χολής στα έντερα. Για να μειώσετε αυτές τις παρενέργειες, αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα μετά από χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη:
- τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 3 γραμμάρια λίπους
- λιπαρά, τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα
- κρέμες ή σάλτσες κρέμας
- γεμάτα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
Αντί αυτού, τρώτε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. θα πρέπει να τρώτε τρόφιμα με λιγότερα από 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Αυξήστε τις φυτικές ίνες σας αργά και ξεκινήστε με διαλυτές ίνες, όπως η βρώμη. Μπορείτε επίσης να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά.
Αιτίες των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι προβλημάτων της χοληδόχου κύστης: η χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης) και η χολόσταση ( χολόλιθοι ). Μερικοί άνθρωποι με χολόλιθους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε αυτούς που παρουσιάζουν, τα συμπτώματα των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ειδικά μετά από γεύματα και κατανάλωση λιπαρών τροφών
- απώλεια της όρεξης
- ναυτία
- εμετό
- ίκτερο, εάν οι αγωγοί της χοληδόχου κύστης έχουν αποκλειστεί
- χαμηλό πυρετό
- ούρα σε χρώμα τσαγιού
Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι επώδυνοι. Εάν είναι αρκετά μεγάλοι, μπορούν επίσης να μπλοκάρουν τον αγωγό που οδηγεί έξω από τη χοληδόχο κύστη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης είναι συχνά απαραίτητη.
Παράγοντες κινδύνου
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χολόλιθους από τους άνδρες. Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν θεραπεία αντικατάστασης ορμονών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για το σχηματισμό χολόλιθων. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- ένα ιστορικό προβλημάτων της χοληδόχου κύστης, είτε προσωπικά είτε στην άμεση οικογένειά
- υπερβολικό βάρος
- γρήγορη απώλεια βάρους ακολουθούμενη από αύξηση βάρους
- στεφανιαία νόσο
- διαβήτης
- δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και θερμίδες, αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- δυσανεξία στη λακτόζη
Συμπερασματικά
Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης μπορεί να είναι οδυνηρά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επικίνδυνα. Η κατανάλωση των σωστών τροφών – και η αποφυγή των βλαβερών, δηλαδή εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και προστασία της υγείας της χοληδόχου κύστης.
Τελικά, μια δίαιτα για μια υγιή χοληδόχο κύστη θα ωφελήσει τη γενική σας υγεία, διατηρώντας όλο το σώμα σας πιο υγιές μακροπρόθεσμα.