Άρθρο του Χειρουργού παχέος εντέρου Dr Μουσιώλη
Οι σύγχρονες τεχνικές κολονοσκόπησης δεν είναι επώδυνες ή άβολες. Το άτομο που εξετάζεται λαμβάνει καταστολή για να είναι χαλαρό και να μην αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα σύγχρονα κολονοσκόπια είναι λεπτά και εύκαμπτα, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία άνετη για το άτομο που εξετάζεται.
Μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση καθώς το κολονοσκόπιο κινείται μέσα στο έντερο. Μπορεί να υπάρχουν σύντομες κράμπες και πόνοι αερίων όταν εισάγεται αέρας ή προχωρά το κολονοσκόπιο. Αυτό διαρκεί για λίγο.
Τι είναι η κολονοσκόπηση;
Η κολονοσκόπηση είναι μια ιατρική διαδικασία για την εξέταση του εσωτερικού του παχέος εντέρου. Γίνεται με τη βοήθεια ενός μακρού, λεπτού και εύκαμπτου σωλήνα που φέρει κάμερα και πηγή φωτός στο ένα άκρο (κολονοσκόπιο). Η κολονοσκόπηση είναι μια κοινή διαδικασία που γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία. Βοηθά στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων του εντέρου (γαστρεντερικού) που παρουσιάζουν αιμορραγία, κοιλιακό άλγος ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.
Ένα κομμάτι ιστού (βιοψία) μπορεί επίσης να αφαιρεθεί με τη βοήθεια του κολονοσκοπίου για διαγνωστικούς σκοπούς. Η απομάκρυνση των πολύποδων του παχέος εντέρου (μικρές συστάδες ιστού που σχηματίζονται στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου) μπορεί επίσης να γίνει με τη βοήθεια κολονοσκόπησης. Η απομάκρυνση των πολύποδων είναι απαραίτητη καθώς μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πώς γίνεται μια κολονοσκόπηση;
Η κολονοσκόπηση μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή σε ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.
Πριν από τη διαδικασία ο γιατρός σας μπορεί να:
- Ζητήσει μερικές εξετάσεις αίματος και εξετάσεις απεικόνισης (όπως ακτινογραφία, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία )
- Ρωτήσει για τυχόν χρόνιες παθήσεις υγείας
- Ρωτήσει σας για τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε
- Ρωτήσει για τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχετε
- Σας εξηγήσει λεπτομερώς τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επιπλοκών και αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες σας που σχετίζονται με
- αυτήν την εξέταση
Τα βήματα για την προετοιμασία του εντέρου περιλαμβάνουν:
- Χρησιμοποίηση κλύσματος
- Να μην τρώτε στερεά τρόφιμα για 1 έως 3 ημέρες πριν από την κολονοσκόπηση
- Λήψη καθαρτικών
- Να πίνετε πολλά υγρά για 1 έως 3 ημέρες πριν από την εξέταση. Τα διαυγή υγρά περιλαμβάνουν νερό, καθαρό καφέ ή τσάι, ζωμό, αθλητικά ποτά χωρίς προσθήκη χρώματος και χυμούς φρούτων
Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης
- Θα σας ζητηθεί να φορέσετε ένα νοσοκομειακό ένδυμα.
- Θα συνδεθεί μια ενδοφλέβια γραμμή και θα χορηγηθεί ηρεμιστικό.
- Θα ξαπλώσετε στην αριστερή πλευρά σας με τα γόνατά σας στραμμένα προς το στήθος σας.
- Ο γιατρός θα εισάγει απαλά το κολονοσκόπιο μέσω του πρωκτού. Το κολονοσκόπιο θα προχωρήσει αργά μέχρι το χαμηλότερο μέρος του λεπτού εντέρου.
- Ο αέρας εισάγεται μέσω του κολονοσκοπίου για καλύτερη εικόνα του εσωτερικού.
- Η αναρρόφηση μπορεί να γίνει για την αφαίρεση υγρών ή κοπράνων.
- Το πεδίο θα μετακινηθεί αργά καθώς ο γιατρός εξετάζει το εσωτερικό του εντέρου ενώ το αποσύρει.
- Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστών (βιοψία) ή πολύποδες χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά εργαλεία που εισάγονται μέσω του κολονοσκοπίου.
- Θεραπευτικές διαδικασίες, όπως η θεραπεία με λέιζερ, μπορεί να γίνουν αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Μπορείτε να τραβήξει φωτογραφίες από το εσωτερικό του εντέρου από την κάμερα στην άκρη του κολονοσκοπίου.
Μετά τη διαδικασία
Μπορεί να αισθανθείτε ήπιες κράμπες στην κοιλιά και να βγάλετε πολλά αέρια. Μπορεί να υπάρχει φούσκωμα ή αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι σας. Αυτό σύντομα θα εξαφανιστεί.
Θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι περίπου μία ώρα μετά την κολονοσκόπηση. Θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου για να σας μεταφέρει στο σπίτι λόγω της επίδρασης των ηρεμιστικών.
Μπορεί η εικονική κολονοσκόπηση να αντικαταστήσει την πραγματική κολονοσκόπηση
Δύο νέες τεχνικές βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αξιολόγηση για εξέταση πολυπόδων και καρκίνου. Και οι δύο αναφέρονται ως « εικονική κολονοσκόπηση » δεδομένου ότι παρέχουν εικόνες του παχέος εντέρου που είναι παρόμοιες με αυτές που λαμβάνονται κατά την κολονοσκόπηση. Η διαφορά είναι ότι οι εικόνες του παχέος εντέρου παράγονται με μηχανογραφημένους χειρισμούς παρά με άμεση παρατήρηση μέσω του κολονοσκοπίου .
Η μία τεχνική χρησιμοποιεί τις εικόνες ακτίνων Χ από αξονική σάρωση (CAT) και η άλλη χρησιμοποιεί μαγνητικές εικόνες από σάρωση μαγνητικής τομογραφίας. Η τεχνική είναι διαθέσιμη σε πολλές ακτινολογικές μονάδες. Η τεχνική σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας εξακολουθεί να είναι πειραματική. Και για τους δύο τύπους εξετάσεων, το παχύ έντερο καθαρίζεται χρησιμοποιώντας ισχυρά καθαρτικά. Στη αξονική τομογραφία, το παχύ έντερο γεμίζει με αέρα. Στη μαγνητική τομογραφία το κόλον είναι γεμάτο με υγρό. Στη συνέχεια εκτελούνται οι σαρώσεις και οι εικόνες αναλύονται και χειρίζονται για να σχηματίσουν μια εικόνα του παχέος εντέρου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αξονικές τομογραφίες του παχέος εντέρου είναι καλές. Μπορούν να βρουν πολύποδες που περιστασιακά λείπουν από κολονοσκόπηση επειδή οι πολύποδες βρίσκονται πίσω από πτυχές εντός του παχέος εντέρου.
- Ένα μειονέκτημα για τις αξονικές τομογραφίες είναι ότι δεν μπορούν να βρουν μικρούς πολύποδες (λιγότερο από 5 mm σε μέγεθος) που φαίνονται εύκολα στην κολονοσκόπηση.
- Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι είναι φτωχότερες από την κολονοσκόπηση στην εύρεση επίπεδων πολύποδων.
- Ένα τρίτο μειονέκτημα είναι ότι μικρά κομμάτια κοπράνων μπορούν να μοιάζουν με πολύποδες στην αξονική τομογραφία και να οδηγήσουν σε διάγνωση πολυπόδων όταν δεν υπάρχει κανένα.
- Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα για την εικονική κολονοσκόπηση είναι ότι το 30% των ανθρώπων έχουν πολύποδες του παχέος εντέρου. Εάν εντοπιστούν με εικονική κολονοσκόπηση, τότε πρέπει να γίνει τυπική κολονοσκόπηση για την αφαίρεση των πολύποδων και, ως εκ τούτου, το άτομο πρέπει να υποβληθεί σε δύο διαδικασίες.
Η εικονική κολονοσκόπηση είναι μια νέα τεχνική. Βρίσκεται σε συνεχή βελτίωση. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα υποβληθούν σε τυπική κολονοσκόπηση. Δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο, εάν θα πρέπει να είναι ένα πρωταρχικό εργαλείο εξέτασης για άτομα με φυσιολογικό κίνδυνο ή υψηλό κίνδυνο για πολύποδες ή καρκίνο.