Άρθρο του Χειρουργού πρωκτού Dr Μουσιώλη Δημητρίου
Είναι ασυνήθιστο να θεραπεύεται αυθόρμητα ένα πρωκτικό συρίγγιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της πάθησης. Ο τύπος και η τεχνική της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από την ταξινόμηση και την κατάσταση του συριγγίου.
Μη χειρουργική θεραπεία για πρωκτικό συρίγγιο
Η μόνη μη χειρουργική θεραπεία για το πρωκτικό συρίγγιο που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η κόλλα φιμπρίνης. Αυτό συνεπάγεται την έγχυση της κόλλας για να προσεγγίσει τις πλευρές μεταξύ τους και να αποτρέψει τη διάτρηση του χώρου. Τελικά τα κύτταρα από τον περιβάλλοντα ιστό θα αναπτυχθούν στην κόλλα και το συρίγγιο θα εξαλειφθεί. Πολλοί ασθενείς προτιμούν αυτή τη μέθοδο επειδή είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία.
Ωστόσο, είναι λιγότερο αποτελεσματική από τις χειρουργικές τεχνικές. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτή την τεχνική έχουν επιπλοκές ή υποτροπές εντός 16 μηνών από τη θεραπεία.
Σκεπτικό για τη χειρουργική επέμβαση
Ο σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι να θεραπεύσει το συρίγγιο χωρίς να προκαλέσει βλάβη στους μυς του σφιγκτήρα. Τέτοιες βλάβες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές επιπλοκές, όπως η ακράτεια του εντέρου.