Η χολολιθίαση ή αλλιώς οι πέτρες στην χολή είναι μία πάθηση που με την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να μην χρειαστεί χειρουργείο ή έστω να καθυστερήσει για αρκετά χρόνια. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πρόληψη και σωστή διατροφή.
Πέτρες στην χολή μπορούν να σχηματιστούν σε πολλές περιπτώσεις. Συνήθως οι παράγοντες κινδύνου είναι το γυναικείο φύλο, η εγκυμοσύνη, η πάροδος του χρόνου, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι φλεγμονές στο έντερο, διάφορα χάπια ή ακόμα και η απότομη απώλεια κιλών.
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της χολολιθίασης, επειδή τα χαμηλά λιπαρά προλαμβάνουν οποιεσδήποτε συσπάσεις της χοληδόχου κύστης.
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, γι’ αυτό πριν δημιουργήσετε το δικό σας διαιτολόγιο με την συμβολή του γιατρού σας, καλό είναι να παρατηρείτε μόνοι σας ποια είναι τα φαγητά που σας πειράζουν, με μικρά πειράματα. Ο γενικός κανόνας λέει να προτιμάτε τα βραστά και τα ψητά φαγητά, τα οποία θεωρούνται και πιο υγιεινά.
Κατηγορίες τροφίμων και επιτρεπόμενα προϊόντα
Τι επιτρέπεται να καταναλώσετε λοιπόν, γνωρίζοντας τα ευεργετικά τους οφέλη;
Ψωμί και τρόφιμα με άμυλο: Δημητριακά, μακαρόνια, ρύζι, ολικής άλεσης ψωμί.
Φρούτα – λαχανικά: Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε αυτά. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αβοκάντο καθώς περιέχει πολλά λίπη.
Γαλακτοκομικά: Επιτρέπονται όλα τα 0% ή 2%.
Τυριά: Επιτρέπονται όλα τα τυριά που έχουν φτιαχτεί με χαμηλά λιπαρά.
Κρεατικά: Άπαχο κρέας χωρίς πέτσα. Προτιμήστε κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι. Αποφύγετε τηγανητά και λουκάνικα.
Αυγά: Επιτρέπονται έως 3 αυγά την εβδομάδα.
Γλυκά: Προτιμήστε ζελέ, μαρμελάδα, μέλι ή γλυκά ζαχαροπλαστείου μόνο με χαμηλά λιπαρά.