Η υπόσχεση μιας λύσης απώλειας βάρους που πραγματικά λειτουργεί μας καθηλώνει καθημερινά. Και με την άνοδο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, είναι εύκολο να περιβάλλεται ψηφιακά από φωτογραφίες δελεαστικών πιάτων, ακραίες λήψεις πριν και μετά τη δίαιτα.
Θα βρείτε χιλιάδες δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τη διατροφή καθημερινά, σύμφωνα με τους καταλόγους Weight Watchers και άλλα προγράμματα απώλειας βάρους.
Μια από τις τελευταίες δίαιτες που κάνουν το γύρω του κόσμου βασίζεται στο βιβλίο του 2016, “Ο Κώδικας Παχυσαρκίας: Ξεκλείδοντας τα Μυστικά της Απώλειας Βάρους”, από τον Δρ Jason Fung.
Η ουσία της δίαιτας είναι ότι η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί με την εξισορρόπηση ορμονών όπως η ινσουλίνη στο σώμα, και αυτή η εξισορρόπηση μπορεί να συμβεί μέσω διαλείπουσας νηστείας και κατανάλωσης ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με τον κώδικα παχυσαρκίας, τα ίδια είδη ελπιδοφόρων εικόνων προκαλούν την ελπίδα για ένα πιο υγιές μέλλον. Έτσι είναι αυτή η πραγματική συμφωνία – μια δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της πραγματικής απώλειας βάρους, ή είναι άλλη μια μανία;
Τι λένε οι ειδικοί
Ο Δρ Peter LePort, βαριατρικός χειρούργος και ιατρός διευθυντής του MemorialCare Χειρουργικού Κέντρου Απώλειας Βάρους στο Ιατρικό Κέντρο Orange Coast της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι γενικά η θεωρία πίσω από τη διατροφή έχει νόημα, αλλά δεν είναι σίγουρος πόσο πρακτική είναι.
Είπε ότι ενώ η ορμονική ανισορροπία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα στους ασθενείς και είναι σημαντικό να διορθωθεί η ανισορροπία, αλλά οι λύσεις του βιβλίου είναι αμφισβητήσιμες.
Για παράδειγμα, το πρόγραμμα συνιστά να τρώει κάποιος όταν πεινάει, αντί για ένα καθορισμένο γεύμα, είπε. Αλλά αυτή η απόφαση να φάμε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι μια πρακτική που λειτουργεί με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, πρόσθεσε.
“Όταν οι άνθρωποι έτρωγαν όποτε ήταν πεινασμένοι … που σημαίνει ότι πηγαίνεις πίσω στην ύπαρξη σπηλαίων ή που ζουν στην άγρια φύση … η μέση διάρκεια ζωής τους ήταν 25 έως 35 ετών”, είπε.
Αλλά τώρα, είπε, παρά τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις σταθερές γεύσεις μας, ζούμε έως στα 80 μας. Συμφωνεί με τα συνιστώμενα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, των όσπριων, ορισμένων φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των μήλων και των μούρων, των ζωικών πρωτεϊνών και του ελαιολάδου και του βουτύρου.
“Αυτό που έχει σημασία είναι να τρώμε μια ισορροπημένη διατροφή”, είπε.
Ο εγγεκριμένος διαιτολόγος Heidi J. Silver, PhD, διευθυντής της Διατροφής του Vanderbilt University Medical Center, Body Composition και του ανθρώπινου μεταβολισμού πυρήνα στο Τενεσί, εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για το βιβλίο του Fung.
“Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η διαλείπουσα νηστεία ως στρατηγική για τον έλεγχο του βάρους είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο Silver.
«Οι μελέτες στους ανθρώπους δείχνουν ότι θα ξαναβρούν το βάρος τους, μήνες μετά το τέλος των περιόδων νηστείας και μία μελέτη στους ανθρώπους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, δεν έδειξε διαφορά στην απώλεια βάρους, σωματικό λίπος, λιπίδια του αίματος ή δείκτη ευαισθησίας ινσουλίνης μεταξύ ενηλίκων που έκαναν εναλλασσόμενη ημέρα νηστεία σε σύγκριση με εκείνους που μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη τους κατά 400 θερμίδες », είπε.
Ο Silver ανέφερε ότι μία από τις ανησυχίες που σχετίζονται με βραχυχρόνιες περιόδους γρήγορης απώλειας βάρους είναι ότι αυτό που χάνεται αποτελείται κυρίως από νερό και γλυκογόνο και όχι λίπος.
“Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το πώς ο μεταβολισμός του ανθρώπινου σώματος προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου σε επαναλαμβανόμενες διαλείπουσες ή εναλλακτικές ημερήσιες νηστείες και δεν είναι επίσης γνωστό ποια είναι τα αποτελέσματα στη μακροπρόθεσμη υγεία”, δήλωσε ο Silver.
Ο εγγεκριμένος διαιτολόγος Carol Aguirre της Nutrition Connections στη Φλόριντα δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δίαιτα δεν λαμβάνει υπόψη τον διαφορετικό τρόπο ζωής ή μεταβολισμό των ανθρώπων.
“Η δίαιτα του Κώδικα Παχυσαρκίας αγνοεί εντελώς το άτομο”, είπε. “Αγνοεί τόσες πτυχές των πληροφοριών που πρέπει να εξεταστούν και είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και τη βιώσιμη αλλαγή συμπεριφοράς, όπως ποια τρόφιμα ταιριάζουν στους ανθρώπους”.
Ο Aguirre είπε ότι για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι επιλογές τροφίμων αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τις ηθικές και ηθικές πεποιθήσεις, το επίπεδο εισοδήματος, τις πολιτικές πεποιθήσεις και συναισθηματική κατάσταση, μαζί με άλλους παράγοντες.
“Ουσιαστικά, η επιλογή ενός ατόμου είναι η ταυτότητά του. Τους αντανακλά “, είπε. “Αν κάποιος έρθει και σας πει να αλλάξετε κάθε πτυχή των διατροφικών σας σχημάτων, μπορεί να είστε σε θέση να το διατηρήσετε για μια εβδομάδα, ίσως για ένα μήνα, αλλά σε κάποιο σημείο θα εγκαταλείψετε αυτή τη δίαιτα ή σχέδιο γεύματος επειδή δεν θα μπορείτε να αναγνωρίσετε ποιοι είστε πια, καθιστώντας τις μεθόδους ακραίας δίαιτας ακόμα πιο μη βιώσιμες και καταστροφικές ».
Ο Aguirre είπε ότι αν και η δίαιτα για λίγες μέρες πιθανότατα δεν θα βλάψει τα υγιή άτομα αρκεί να μην αφυδατωθούν, η δίαιτα για περισσότερο από ένα μήνα δεν είναι καλή. Δεν συστήνει καθόλου δίαιτα για τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, τα παιδιά, και εκείνους με διαβήτη, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
“Χρειάζεστε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα για να είστε υγιείς. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετά, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, δυσκοιλιότητα και αφυδάτωση », είπε. «Η παρατεταμένη δίαιτα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή».
Ο εγγεκριμέμος διαιτολόγος Amy Jamieson-Petonic, κλινικός διαιτολόγος εξωτερικών ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οχάιο, δήλωσε ότι αν και η ιδέα της διαχείρισης της πρόσληψης τροφής και των επιπέδων ινσουλίνης είναι λογική, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.
“Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για μια πιο οριστική απάντηση. … Ο θερμικός περιορισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη μακροζωία, αλλά δεν είμαστε απλώς σίγουροι ακόμα.”
Συμπέρασμα
Οι ειδικοί είναι σκεπτικοί σχετικά με τη διατροφή του Κώδικα Παχυσαρκίας και ότι η διαλείπουσα δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια απώλεια βάρους. Οι μελέτες σχετικά με το θέμα είναι νέες και συχνά αφορούν θέματα ζώων, όχι ανθρώπων.
Ενώ ορισμένα βασικά στοιχεία της διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ολόκληρων τροφών, υποστηρίζονται από διατροφολόγους, προειδοποιούν ότι η διατροφή αυτή, δεν ταιριάζει σε όλους.