Η συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης λιπών και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου προστάτη φαίνεται να εξαρτάται από τον τύπο των λιπών και των συστατικών τους λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τους χημικούς διπλούς δεσμούς του άνθρακα που περιέχουν:
- Κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το στεαρικό οξύ που δεν περιέχει διπλούς δεσμούς άνθρακα
- Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ολεϊκό οξύ, που έχει έναν διπλό δεσμό άνθρακα
- Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό και το εικοσαπενταενοϊκό οξύ, που έχουν 2 ή περισσότερους διπλούς δεσμούς άνθρακα
Τα trans λιπαρά είναι βιομηχανοποιημένα ακόρεστα λιπαρά που μπορεί να είναι μονο ή πολυ – ακόρεστα και δεν είναι ούτε απαραίτητα ούτε και ευεργετικά.
Τα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα και αποθήκες λιπών, όπως τα τριγλυκερίδια στα οποία 3 λιπαρά οξέα εστεροποιούνται σε ένα μόριο γλυκερόλης. Στις κυτταρικές μεμβράνες τα λιπαρά οξέα βρίσκονται υπό μορφή φωσφολιπιδίων. Tα φωσφολιπίδια είναι βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών υπεύθυνα μεταξύ άλλων για την διατήρηση της κυτταρική ακεραιότητας και για την ρύθμιση της λειτουργίας των κυτταρικών ενζύμων.
Τα λιπαρά οξέα αποτελούν πηγή ενέργειας για τις μεταβολικές απαιτήσεις του κυττάρου μέσω της διαδικασίας οξείδωσης και απομάκρυνσης 2 καρβονικών μονάδων. H οξείδωση των λιπαρών οξέων παρέχει ενέργεια 9 Kcal/gr σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τους υδρογονάναθρακες που παρέχουν 4 Kcal/gr.