Ο πονόδοντος, ιατρικά γνωστός ως οδονταλγία, είναι μια κοινή οδοντική πάθηση που επηρεάζει πλήθος ατόμων κάθε ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από έντονο, διακοπτόμενο ή συνεχή πόνο και δυσφορία μέσα και γύρω από τα δόντια ή τις γνάθους, που συχνά οδηγεί σε δυσφορία και σε ελάττωση της ποιότητας ζωής. Η κατανόηση των υποκείμενων αιτιών και των επιλογών θεραπείας για τον πονόδοντο είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση.
Οδοντική ανατομία & ευαισθησία δοντιών
Προκειμένου να κατανοηθεί ο πονόδοντος, είναι απαραίτητη η κατανόηση της οδοντικής ανατομίας. Τα δόντια είναι πολύπλοκες δομές που αποτελούνται από διαφορετικά στρώματα. Το πιο εξωτερικό στρώμα, το σμάλτο, χρησιμεύει ως προστατευτικό φράγμα έναντι των εξωτερικών ερεθισμάτων. Κάτω από το σμάλτο βρίσκεται η οδοντίνη, ένας πορώδης ιστός που φιλοξενεί μικροσκοπικά σωληνάρια που συνδέονται με νευρικές απολήξεις. Όταν το σμάλτο φθείρεται λόγω παραγόντων όπως η διάβρωση, η τριβή ή η αποσύνθεση, η οδοντίνη εκτίθεται, οδηγώντας σε ευαισθησία των δοντιών και πιθανό πόνο.
Πονόδοντος λόγω μικροβιακών παραγόντων ή φλεγμονής
Η μικροβιακή δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στον πονόδοντο. Η τερηδόνα, μια από τις πιο διαδεδομένες οδοντικές ασθένειες που προκαλεί πονόδοντο, προκαλείται κυρίως από βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια ευδοκιμούν στα διατροφικά σάκχαρα και παράγουν οξέα που βλάπτουν το σμάλτο, οδηγώντας σε σχηματισμό μικρών κοιλοτήτων. Η διείσδυση βακτηρίων στην οδοντίνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του πολφού, του πιο εσωτερικού τμήματος του δοντιού που περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί συχνά έντονο, οξύ πόνο.
Πονόδοντος: Λοιπές πιθανές αιτίες
Εκτός από τη μικροβιακή λοίμωξη, διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονόδοντο. Ένας από τους βασικούς είναι ο βρυγμός, ή αλλιώς το υπερβολικό τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών. Αυτός μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του σμάλτου, έκθεση οδοντίνης και επακόλουθη ευαισθησία ή πόνο. Παράλληλα, οι ασθένειες των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν υποχώρηση των ούλων, να εκθέσουν τις ρίζες των δοντιών και να οδηγήσουν σε πόνο. Οι τραυματισμοί στα δόντια, όπως κάποιο έντονο χτύπημα ή κάταγμα, μπορεί να οδηγήσουν σε οξύ ή χρόνιο πονόδοντο. Πονόδοντος προκαλείται επίσης πολύ συχνά εάν οι φρονιμίτες δεν έχουν βγει σωστά. Οι φρονιμίτες που αποτυγχάνουν να αναδυθούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν πόνο καθώς συχνά ασκούν πίεση στα γειτονικά δόντια. Μάλιστα, ένας έγκλειστος φρονιμίτης ενισχύει την πιθανότητα συσσώρευσης τροφής στην κοιλότητα όπου βρίσκεται. Η συσσώρευση τροφής σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά, γεγονός που οδηγεί στην εκδήλωση φλεγμονής και έντονου πόνου.