Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, κοινώς γνωστή ως αυχένας, είναι μια πολύπλοκη ανατομική δομή που αποτελείται από επτά σπονδύλους, μεσοσπονδύλιους δίσκους, νεύρα, μύες και συνδέσμους. Ο πόνος που εμφανίζεται στον αυχένα είναι μια συχνή σε εμφάνιση κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Μπορεί να εκδηλωθεί ως τοπική ενόχληση ή να ακτινοβολεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι ώμοι, τα χέρια ή ακόμα και το κεφάλι. Η κατανόηση των διαφόρων καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή διάγνωση και την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού σχεδίου.
Πόνος στον αυχένα: Λόγοι εκδήλωσης
Ο πόνος στον αυχένα ή αλλιώς αυχεναλγία αποτελεί σύμπτωμα που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Συχνά εκδηλώνεται ως απόρροια της κακής στάσης του σώματος, ιδίως σε περιπτώσεις ατόμων που η δουλειά τους απαιτεί παρατεταμένη παραμονή μπροστά από έναν υπολογιστή ή πολύωρη οδήγηση. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για μερικές ώρες ή ημέρες, ή να λάβει χρόνια μορφή. Μάλιστα, ενδέχεται να ακτινοβολεί στο κεφάλι, στον ώμο, στα χέρια ή και την πλάτη, ή να συνοδεύεται από περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα ή τοπικό σπασμό. Ωστόσο, εάν εντοπίζονται νευρολογικά ελλείμματα όπως μούδιασμα ή και αδυναμία στα χέρια, είναι απαραίτητη η διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων ώστε να ανευρεθεί η γενεσιουργός αιτία των ενοχλητικών αυτών συμπτωμάτων.
Αυχεναλγία και παθήσεις σπονδυλικής στήλης
Ο πόνος στον αυχένα εμφανίζεται αρχικά ως απότοκο κάποιας πάθησης σπονδυλικής στήλης, όπως η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εμφανίζεται όταν ο εσωτερικός πυρήνας ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προεξέχει μέσω του εξωτερικού δακτυλίου του, συμπιέζοντας πιθανώς νευρικές δομές (συχνότερα τα νωτιαία νεύρα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει τοπικό πόνο ή και νευρολογικά συμπτώματα σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άνω άκρα. Άλλη μια πάθηση που συνδέεται με πόνο στον αυχένα είναι η αυχενική ριζοπάθεια. Η ριζοπάθεια αναφέρεται στη συμπίεση ή τον ερεθισμό των νευρικών ριζών, συνήθως λόγω δισκοκήλης ή στένωσης. Οδηγεί σε ακτινοβόλο πόνο, μούδιασμα και αδυναμία κατά μήκος της διαδρομής του προσβεβλημένου νεύρου.
Στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης που προκαλούν πόνο στον αυχένα συγκαταλέγεται και η αυχενική σπονδύλωση. Η αυχενική σπονδύλωση αναφέρεται στη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και την εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων του, στο επίπεδο του αυχένα. Η πάθηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στο νωτιαίο μυελό και τα νευρικά στοιχεία, περιορίζοντας τον χώρο που καταλαμβάνουν και μειώνοντας παράλληλα την αιμάτωση της περιοχής. Η αυχενική σπονδύλωση προκαλείται από τον εκφυλισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου, την υπερτροφία των συνδέσμων και των αρθρώσεων και τον ταυτόχρονο σχηματισμό οστεοφύτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκδηλώνεται όχι μόνο πόνος στον αυχένα, αλλά και δυσκαμψία, περιορισμός της κίνησης και αδυναμία στα άνω και κάτω άκρα, μούδιασμα, αδυναμία συγχρονισμού και πραγματοποίησης λεπτών κι επιδέξιων κινήσεων, διαταραχή αντανακλαστικών, δυσκολία στο περπάτημα ή και ακράτεια ούρων. Τέλος, ο πόνος στον αυχένα ενδέχεται να προκαλείται λόγω κάποιου κατάγματος ή όγκου σπονδυλικής στήλης.
Στρατηγικές θεραπείας για τον πόνο στον αυχένα
Ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις πόνου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης συχνά ανταποκρίνονται καλά σε συντηρητικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ξεκούραση, φυσικοθεραπεία και χορήγηση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι συντηρητικές προσεγγίσεις αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τον πόνο ή όταν υπάρχουν ενδείξεις νευρολογικών ελλειμμάτων, η χειρουργική επέμβαση καθίσταται απαραίτητη.
Η κατάλληλη χειρουργική τεχνική επιλέγεται ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς. Μάλιστα, τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, οι οποίες προσφέρουν μικρότερες τομές, μειωμένη εκτομή ιστού και ταχύτερη αποκατάσταση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις. Οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε παθήσεις που αφορούν τον αυχένα είναι η μικροδισκεκτομή και η πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή σε περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η χειρουργική θεραπεία που συνίσταται σε περιπτώσεις αυχενικής σπονδύλωσης είναι αυχενική δισκεκτομή και η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου με νέο. Όπως, γίνεται αντιληπτό, κάθε επέμβαση είναι πλήρως προσαρμοσμένη στη συγκεκριμένη υποκείμενη πάθηση. Ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας, εφαρμόζει την κατάλληλη ανά περίπτωση θεραπευτική προσέγγιση για την επιτυχή αποκατάσταση του πόνου στον αυχένα.