Οι άνδρες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για τον ενδεχόμενο πόνο μετά από περιτομή λόγω φίμωσης. Πολλές φορές οι επιφυλάξεις τους σχετικά με την αναλγησία (παρουσία ή όχι πόνου) αποτελεί και αιτία για αποφυγή της επέμβασης. Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της έντασης του μετεγχειρητικού πόνου μετά από περιτομή λόγω φίμωσης, καθώς και η καταγραφή πιθανών παραγόντων που προδιαθέτουν σε μετεγχειρητικό πόνο.
Στη παρούσα προοπτική μελέτη παρατήρησης συμπεριελήφθησαν 112 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιτομή και συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο κλίμακας πόνου (από 0 έως 10) την 1η, 2, 3, 7 και 21η μετεγχειρητική ημέρα. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 46,4 χρόνια και η κύρια χειρουργική ένδειξη της περιτομής ήταν η φίμωση. Ο μετεγχειρητικός πόνος ήταν ήπιος έως μέτριος (κλίμακα 2,4 τις μετεγχειρητικές ημέρες 1-3, 2,1 την 7η ημέρα και 0,5 την 21η ημέρα). Οι ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 35 ετών και ασθενείς με φλεγμονές είχαν μεγαλύτερο μετεγχειρητικό σκορ πόνου. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών (9,8%) εμφάνισε έντονο πόνο κατά την διάρκεια της ανάρρωσης από την περιτομή και σχετίστηκε ως επί το πλείστον με επιπλοκές της επέμβασης.
Συμπερασματικά λοιπόν οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η περιτομή λόγω φίμωσης είναι μια καλά ανεκτή επέμβαση από πλευράς αναλγησίας-πόνου και μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών που εμφανίζει επιπλοκές παρουσιάζει έντονο πόνο
Πηγή: JUrol 2013
Μυγδάλης Βασίλειος MD PHD FEBU – Χειρουργός Ουρολόγος – Ρομποτική Χειρουργική