Άρθρο του Dr Μουσιώλη, Γενικού Χειρουργού
Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;
Η σκωληκοειδίτιδα είναι φλεγμονή του εντέρου. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία κοιλιακού πόνου που προκαλεί χειρουργική επέμβαση. Περίπου το 5% των ανθρώπων θα βιώσει σκωληκοειδίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του.
Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 10 και 30. Είναι πιο συχνή στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη του προσαγωγού σας και να προκαλέσει λοίμωξη. Αυτό μπορεί να είναι σοβαρό και μερικές φορές θανατηφόρο.
Συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας
Η δυσπεψία ή άλλος πόνος που σχετίζεται με το αέριο είναι συνηθισμένα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθανθείτε ότι το αέριο παγιδεύεται και να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να αποβάλλετε το αέριο.
Εάν αντιμετωπίζετε μόνο ήπια δυσφορία που σχετίζεται με το φυσικό αέριο, μπορείτε να πάρετε ένα φάρμακο και να δείτε εάν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν. Εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν για περισσότερο από μία ημέρα ή σας προκαλέσουν δυσβάσταχτο πόνο ή δυσφορία, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να δείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα.
Επίσης αν έχετε σκωληκοειδίτιδα, μπορεί να εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- πόνος γύρω από την κοιλιά,
- κάτω δεξιά κοιλιακό άλγος,
- απώλεια της όρεξης,
- ναυτία,
- εμετό,
- διάρροια,
- δυσκοιλιότητα,
- αδυναμία μεταφοράς αερίων,
- κοιλιακό οίδημα,
- χαμηλό πυρετό.
Ο πόνος στην σκωληκοειδίτιδα μπορεί να ξεκινήσει ως ήπια κράμπα. Συχνά γίνεται πιο σταθερή και σοβαρή με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ότι ένας γενικός πόνος γίνεται πιο στοχευμένος. Είναι πιθανό να μην παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας. Ωστόσο, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει την ούρηση.
Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε σκωληκοειδίτιδα, θα πρέπει να αποφύγετε να πάρετε καθαρτικά ή να βάλετε κλύσμα. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη του εντέρου σας εάν αντιμετωπίζετε σκωληκοειδίτιδα. Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να γίνει γρήγορα επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Η σκωληκοειδίτιδα σχετίζεται κυρίως με τον στομαχικό πόνο, αλλά αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να γίνει αισθητός στα πλάγια ή στην πλάτη σας. Πολλές φορές, αυτός ο πόνος θα επιδεινωθεί εάν μετακινηθείτε, περπατήσετε ή ακόμα και αν βήξετε.
Αν αντιμετωπίζετε σημαντικό πόνο που δεν εξασθενεί μετά από 4 ώρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι τα ίδια σε εφήβους;
Παρόλο που τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι τα ίδια για τους εφήβους όσο για τους ενήλικες, μπορεί να ξεκινούν διαφορετικά. Σε εφήβους, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να ξεκινήσει ως αόριστος στομαχικός πόνος. Αυτός ο πόνος μπορεί να προχωρήσει στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Αφού εμφανιστεί αυτός ο πόνος, μπορεί:
- να ανεβάσετε πυρετό,
- χάσετε την όρεξή σας
- αισθάνεστε ναυτία,
- κάνετε εμετό
Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Τι προκαλεί τη σκωληκοειδίτιδα;
Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία για σκωληκοειδίτιδα είναι άγνωστη. Μπορεί επίσης να υπάρχουν πολλαπλές αιτίες για μία περίπτωση σκωληκοειδίτιδας. Οι γιατροί πιστεύουν ότι ένα εμπόδιο στο έντερο μπορεί να προκαλέσει σκωληκοειδίτιδα. Η απόφραξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης. Η πλήρης απόφραξη είναι αιτία χειρουργικής επέμβασης έκτακτης ανάγκης. Η παρεμπόδιση οφείλεται συχνά σε συσσώρευση περιττωμάτων. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα:
- διευρυμένων λεμφοειδών θυλάκιων,
- σκουληκιών,
- τραύματος,
- όγκων.
Όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο έντερο σας, τα βακτηρίδια μπορούν να πολλαπλασιαστούν μέσα στο όργανο. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό πύου. Η αυξημένη πίεση μπορεί να είναι οδυνηρή. Μπορεί επίσης να συμπιέσει τοπικά αιμοφόρα αγγεία. Η έλλειψη ροής αίματος στο έντερο μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα. Εάν το έντερο καταρρεύσει, η περιττωματική ύλη μπορεί να γεμίσει την κοιλιά. Πρόκειται για επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Η περιτονίτιδα είναι μια άλλη πιθανή συνέπεια ενός ρήγματος. Είναι μια φλεγμονή του ιστού που ευθυγραμμίζει τον κοιλιακό τοίχο. Άλλα όργανα μπορούν επίσης να φλεγμονώσουν μετά από ρήξη. Τα προσβεβλημένα όργανα μπορεί να περιλαμβάνουν την ουροδόχο κύστη και το σιγμοειδές κόλον.
Ένα μολυσμένο έντερο μπορεί να σχηματίσει ένα απόστημα. Αυτό περιορίζει τη μόλυνση σε μια περιοχή με μικρά τοιχώματα. Ωστόσο, ένα απόστημα μπορεί να εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο.
Πως γίνεται η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας;
Ο γιατρός σας θα αρχίσει με φυσική εξέταση. Θα αναζητήσει σημάδια στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς σας. Εάν είστε έγκυος, ο πόνος μπορεί να είναι υψηλότερα. Εάν εμφανιστεί διάτρηση, το στομάχι σας μπορεί να γίνει σκληρό και πρησμένο.
Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας. Πρώτον, ο γιατρός σας θα διατάξει μια πλήρη εξέταση αίματος (CBC). Μια ΚΤΚ μπορεί να καθορίσει εάν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη. Η βακτηριακή λοίμωξη συχνά συσχετίζεται με την σκωληκοειδίτιδα. Ο γιατρός σας θα κάνει επίσης διάφορες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες παρόμοιες συνθήκες:
- Η ανάλυση ούρων μπορεί να αποκλείσει μια λοίμωξη από ουροποιητικές οδούς ή πέτρα νεφρών.
- Οι εξετάσεις της πυέλου μπορούν να βεβαιώσουν ότι δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα αναπαραγωγής. Μπορούν επίσης να αποκλείσουν άλλες μολύνσεις της πυέλου.
- Οι εξετάσεις εγκυμοσύνης μπορούν να αποκλείσουν μια υποψία έκτοπης εγκυμοσύνης.
- Η κοιλιακή απεικόνιση μπορεί να καθορίσει εάν έχετε απόστημα ή άλλες επιπλοκές. Αυτό μπορεί να γίνει με ακτινογραφίες, υπερήχους ή αξονική τομογραφία.
- Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να αποκλείσει τη δεξιά πνευμονία του κάτω λοβού. Αυτό μερικές φορές έχει συμπτώματα παρόμοια με σκωληκοειδίτιδα
Εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να εντοπίσει άλλη αιτία για τα συμπτώματά σας, θα σας διαγνώσει με σκωληκοειδίτιδα.
Ποιες είναι οι θεραπείες για τη σκωληκοειδίτιδα;
Η θεραπεία για την σκωληκοειδίτιδα ποικίλλει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της περίπτωσής σας. Εάν έχετε ένα απόστημα που δεν έχει διαρρήξει, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει πρώτα αντιβιοτικά. Ο γιατρός σας θα αποστραγγίσει το απόστημα χρησιμοποιώντας ένα σωλήνα που θα τοποθετηθεί στο δέρμα σας. Αφού λάβετε θεραπεία για τη μόλυνση, θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για να καταργήσετε το απόστημα σας.
Εάν έχετε ρήγμα ή αποκόλληση, μπορεί να χρειαστεί αμέσως χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του παραρτήματος είναι γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει αυτή την επέμβαση ως ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή μέσω λαπαροσκόπησης. Η λαπαροσκόπηση είναι λιγότερο επεμβατική, καθιστώντας τον χρόνο αποκατάστασης μικρότερο. Ωστόσο, η ανοικτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν έχετε απόστημα ή περιτονίτιδα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να βελτιωθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι μόνο μια επιλογή εάν ο κοιλιακός πόνος είναι ελάχιστος και οι διαγνωστικοί έλεγχοι είναι φυσιολογικοί. Σε αυτό το σενάριο, το θεραπευτικό σας σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μόνο αντιβιοτικά και υγρή δίαιτα μέχρι να επιλυθούν τα συμπτώματά σας.
Χρόνος αποκατάστασης
Αν υποβληθείτε σε λαπαροσκόπηση, πιθανόν να φύγετε από το νοσοκομείο λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική, οπότε ο χρόνος αποκατάστασης τείνει να είναι μικρότερος.
Εάν υποβληθείτε σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή αντιμετωπίσετε επιπρόσθετες επιπλοκές, όπως η περιτονίτιδα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα και μπορεί να χρειαστεί μια αποστράγγιση. Εάν οι κοιλιακοί μύες πρέπει να κοπούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χρόνος ανάπαυσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε παροδική δυσκοιλιότητα. Η ενυδάτωση και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου σας. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:
- φάβα,
- φακές,
- μαύρα φασόλια,
- lima φασόλια,
- αγκινάρες,
Θα πρέπει να μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές δραστηριότητες εντός δύο εβδομάδων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε έντονη δραστηριότητα, όπως αθλήματα και βαριά ανύψωση, για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Σκωλκοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η συνηθέστερη μη μαιευτική έκτακτη ανάγκη που απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Εμφανίζεται με τον ίδιο ρυθμό σε γυναίκες που είναι και δεν είναι έγκυες. Όταν εμφανίζεται σε έγκυες γυναίκες, είναι συνήθως κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου.
Τα συμπτώματά της συχνά μπορούν να θεωρηθούν ως συμπτώματα ρουτίνας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, καθιστώντας τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δύσκολη.
Η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας εμβρύου. Οι γυναίκες που είναι έγκυες έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο διάτρησης ή ρήξης.
Η θεραπεία για γυναίκες που είναι έγκυες και έχουν σκωληκοειδίτιδα είναι η ίδια με αυτή για τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Κατά την ανάρρωση, οι γυναίκες που είναι έγκυες θα παρακολουθούνται ακόμη πιο προσεκτικά από τον χειρουργό τους, τον αρχικό γιατρό και τον μαιευτήρα. Εάν γίνει λαπαροσκοπική χειρουργική, η διαδικασία ανάκτησης είναι γενικά παρόμοια για τις γυναίκες που είναι και δεν είναι έγκυες.
Εάν απαιτείται ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χρόνος ανάκτησης μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι κοιλιακοί μύες σας κόβονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή εάν υπάρχει περιτονίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περιτονίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια εμβρύου.