Η Αγγειοχειρουργική, ή αλλιώς “Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική“ είναι μία σχετικά νέα ιατρική ειδικότητα στην Ελλάδα, η οποία, όπως θα ήταν αναμενόμενο, παρακολούθησε με μια σχετική καθυστέρηση τις Ευρωπαϊκές χειρουργικές εξελίξεις.
Είναι κλάδος της Γενικής Χειρουργικής, αλλά αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα, γιατί εκτός από τα γενικά προβλήματα των χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η καταπολέμηση του πόνου της λοίμωξης και της υδροηλεκτρολυτικής ισορροπίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, έπρεπε να λυθούν και άλλα θέματα, όπως η καταπολέμηση της θρόμβωσης με φάρμακα και η κατασκευή ειδικών συνθετικών μοσχευμάτων για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων αγγείων.
Στη Ελλάδα η ειδικότητα παρουσίασε σταδιακή ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, μετά την επιστροφή ιατρών που είχαν ειδικευτεί στο εξωτερικό.
Η αγγειοχειρουργική ασχολείται με τις παθήσεις των αγγείων, δηλαδή των αρτηριών, των φλεβών και του λεμφικού συστήματος.
Τι είναι οι αρτηρίες;
Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα από την καρδία προς όλο το σώμα. Η κεντρική αρτηρία που βγαίνει από την αριστερή κοιλία της καρδίας ονομάζεται αορτή και δίνει διάφορους κλάδους που μεταφέρουν το αίμα στο κεφάλι, τον κορμό και τα άκρα. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, όσο απομακρυνόμαστε από την καρδία οι αρτηρίες μικραίνουν σε διάμετρο. Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα σε υψηλή πίεση, γι’ αυτό το λόγο έχουν ισχυρό τοίχωμα. Λόγω της μεταβολής της πίεσης που οφείλεται στον καρδιακό κύκλο, η ροή του αίματος είναι σφυγμική. Ως εκ τούτου είναι ψηλαφητός ο σφυγμός στα τμήματα των αρτηριών που βρίσκονται επιφανειακά. Η πίεση που μετράει ο γιατρός με το πιεσόμετρο ουσιαστικά είναι η πίεση του αίματος στις αρτηρίες.