Οι φωνητικές χορδές εντοπίζονται στην περιοχή του λάρυγγα και η ορθή λειτουργία τους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη φώνηση. Οι φωνητικές χορδές είναι δύο ζώνες λείου μυϊκού ιστού επικαλυμμένου από επιθήλιο. Η δόνηση των φωνητικών χορδών παράγει τη φωνή. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια διαταραχή σε αυτές, ενδέχεται να παρεμποδιστεί η φυσιολογική παραγωγή της φωνής. Στις φωνητικές χορδές μπορεί να εκδηλωθούν διάφορες παθήσεις, όπως η εμφάνιση μη φυσιολογικών αναπτύξεων στην επιφάνειά τους ή η καθήλωσή τους. Στις παθήσεις που πλήττουν τις φωνητικές χορδές συγκαταλέγονται οι πολύποδες, τα κομβία, οι κύστεις, οι νεοπλασίες, καλοήθεις ή κακοήθεις, αλλά και η παράλυσή τους.
Φωνητικές χορδές και παθήσεις: Φωνητικά κομβία
Τα κομβία ή αλλιώς όζοι ή κάλοι των φωνητικών χορδών συνιστούν μικρές, σκληρές αναπτύξεις που προκαλούνται από τραυματισμό των φωνητικών χορδών λόγω υπερβολικής ή λανθασμένης χρήσης της φωνής. Συνήθως εμφανίζονται σε ζεύγη, με ένα κομβίο να αναπτύσσεται σε κάθε φωνητική χορδή. Εκδηλώνονται με συμπτωματολογία που περιλαμβάνει βραχνάδα, αίσθημα ξηρότητας και ξένου σώματος στο λαιμό. Οι τραγουδιστές μπορεί να παρατηρήσουν επίσης απώλεια του φωνητικού εύρους.
Ανάπτυξη πολυπόδων στις φωνητικές χορδές
Οι πολύποδες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μικρές, μαλακές αναπτύξεις που συνήθως εμφανίζονται στο μέσο της μίας φωνητικής χορδής. Προκαλούνται συχνότερα από φωνητική κατάχρηση ή μακροχρόνια έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), οι χημικές αναθυμιάσεις ή ο καπνός του τσιγάρου. Οι πολύποδες δε συνιστούν προκαρκινική βλάβη αλλά καλοήθη ανάπτυξη, η οποία προκαλεί εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή της φωνής σε συνδυασμό με εκδήλωση βραχνάδας και δύσπνοιας.
Κύστεις & νεοπλασίες φωνητικών χορδών
Οι κύστεις των φωνητικών χορδών συνιστούν, ομοίως με τα κομβία και τους πολύποδες, καλοήθεις βλάβες, οι οποίες ωστόσο δε σχετίζονται με υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση της φωνής. Αντιθέτως, εκδηλώνονται ως συνέπεια της απόφραξης των βλεννογόνων αδένων των φωνητικών χορδών. Περιστασιακά ένας από αυτούς τους αδένες δεν παροχετεύεται σωστά και συσσωρεύεται υγρό, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη κύστης. Οι κύστεις φωνητικών χορδών εμφανίζονται ως συλλογή υγρού σε μια δομή που μοιάζει με σάκο στο σώμα της φωνητικής χορδής. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν την αδυναμία φώνησης, τη βραχνάδα, τον πονόλαιμο, την ανάπτυξη αίσθησης ξηρότητας ή και ύπαρξης ξένου σώματος στο λαιμό.
Φωνητικές χορδές και παθήσεις: Νεοπλασίες & κακοήθεια
Οι νεοπλασίες, δηλαδή η ύπαρξη όγκων στις φωνητικές χορδές, μπορεί να είναι καρκινικές ή καλοήθεις. Οι καρκινικοί όγκοι είναι απειλητικοί για τη ζωή εάν δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη κακοήθειας.
Παράλυση φωνητικών χορδών
Η παράλυση των φωνητικών χορδών παρουσιάζεται με ακινησία (καθήλωση) της μίας ή και των δύο φωνητικών χορδών. Εάν και οι δύο φωνητικές χορδές παρουσιάσουν παράλυση και παραμείνουν σε κλειστή θέση, δυσκολεύεται σημαντικά η αναπνοή. Η παράλυση των φωνητικών χορδών προκαλείται συχνά ως συνέπεια κάποιου χειρουργικού τραύματος συνήθως έπειτα από επέμβαση θυρεοειδούς. Μάλιστα, η θυρεοειδεκτομή συνιστά τη συχνότερη αιτία αμφοτερόπλευρης παράλυσης των φωνητικών χορδών. Μια νευρολογική ασθένεια όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας όγκος ή μια ιογενής λοίμωξη αποτελούν επίσης αιτίες εκδήλωσης της πάθησης.
Φωνητικές χορδές και παθήσεις: Διάγνωση & αντιμετώπιση
Σε περίπτωση που οι φωνητικές χορδές αναπτύξουν κάποια από τις προαναφερθείσες παθήσεις, κρίνεται επιτακτική η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση, προκειμένου να μην προκληθούν μόνιμες βλάβες. Η διάγνωση παθήσεων των φωνητικών χορδών πραγματοποιείται με τη λαρυγγοσκόπηση. Η λαρυγγοσκόπηση αποτελεί ενδοσκοπική τεχνική η οποία συμβάλλει στο διεξοδικό έλεγχο της περιοχής του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, παρέχοντας άμεση οπτικοποίηση οποιασδήποτε παθολογίας.
Σε περίπτωση που στις φωνητικές χορδές αναπτύσσονται παθήσεις που σχετίζονται με κατάχρηση της φωνής, σε πρώτο στάδιο μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική αντιμετώπιση με ξεκούραση της φωνής (αφωνία) ή με φωνοθεραπεία. Ωστόσο, προχωρημένες περιπτώσεις παθήσεων των φωνητικών χορδών αντιμετωπίζονται χειρουργικά με μικρολαρυγγοσκόπηση, καθώς η διαδικασία αυτή επιτρέπει την αφαίρεση βλαβών και μικρών όγκων στην περιοχή του λάρυγγα και στις φωνητικές χορδές. Σε περίπτωση παράλυσης και των δύο φωνητικών χορδών, η ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική είναι η χορδεκτομή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται ένα τμήμα της μίας φωνητικής χορδής, ώστε να διευρυνθεί η γλωττίδα και να διευκολυνθεί η αναπνοή. Η χορδεκτομή μπορεί να διενεργηθεί είτε με παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές ή ενδοσκοπικά με τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η χειρουργική επέμβαση της χορδεκτομής με Laser CO2 ενδείκνυται για την αντιμετώπιση τόσο της παράλυσης των φωνητικών χορδών, όσο και για την αφαίρεση μικρών όγκων στην περιοχή του λάρυγγα. Εάν στις φωνητικές χορδές αναπτυχθούν παθήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς, η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές για τη διάγνωση και την επιτυχή αντιμετώπισή τους.