Η σκολίωση είναι μια πάθηση που αφορά εφήβους και ενήλικες και αναφέρεται στη δυσμορφία της σπονδυλικής στήλης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί πόνο. Συνήθως, αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία ενώ αν η κατάσταση παρουσιάζει δυσμενή πορεία μπορεί, κατά την εκτίμηση του γιατρού, να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Παρόλα αυτά κυκλοφορούν αρκετές ανακρίβειες προκαλώντας φόβο σε ασθενείς με την πάθηση αυτή. Ας δούμε μερικούς μύθους και ας μάθουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Μύθος #1
Η γυμναστική είναι επικίνδυνη
Αλήθεια
Οι ασθενείς με σκολίωση είναι καλό να γυμνάζουν τους μυς στην περιοχή της πλάτης με γυμναστική όπως το pilates, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Η ήπια άσκηση σε συνδυασμό με τη φυσιοθεραπεία μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Αυτό δε συνεπάγεται πως η δυσμορφία θα αποκατασταθεί ή η φθίνουσα πορεία της κατάστασης θα σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην υγεία.
Μύθος #2
Τα βαριά σακίδια προκαλούν σκολίωση
Αλήθεια
Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει πολύς λόγος για τις συνέπειες που έχει το βάρος από τις τσάντες και τα σακίδια ειδικά στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10-12 ετών. Παρόλο που καλό είναι να αποφεύγεται το βαρύ φορτίο στις τσάντες, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί (ούτε ότι επιδεινώνει) την σκολίωση.
Μύθος #3
Η σκολίωση οφείλεται στην κακή στάση του σώματος
Αλήθεια
Σε καμία επίσημη έρευνα δε συνδέεται η λάθος στάση σώματος με τη σκολίωση. Τα αίτιά της είναι άγνωστα αλλά παρόλα αυτά πολλές μελέτες τα αποδίδουν σε γενετικούς παράγοντες και κληρονομικές καταβολές.
Μύθος #4
Η σκολίωση επηρεάζει μόνο τα κορίτσια
Αλήθεια
Τόσο τα κορίτσια, όσο και τα αγόρια μπορούν να εμφανίσουν σκολίωση. Σύμφωνα με έρευνες, η σοβαρή μορφή της σκολίωσης παρουσιάζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα κορίτσια αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πλήττει και τα αγόρια.
Μύθος #5
Η σκολίωση δυσχεραίνει την περίοδο της εγκυμοσύνη ή επηρεάζει την ικανότητα της γυναίκας να κυοφορήσει
Αλήθεια
Σε καμία περίπτωση η σκολίωση δεν επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Μπορεί, λόγω του βάρους να νιώσει πόνο ή δυσφορία αλλά το ίδιο συμβαίνει σε κάθε εγκυμονούσα ειδικά όσο προχωράνε οι μήνες για να φτάσει στον τοκετό.