Άρθρο του Χειρουργού Πρωκτολόγου Dr Μουσιώλη Δημητρίου
1. Καθημερινές κινήσεις του εντέρου
Είναι ένας μύθος ότι όλοι πρέπει να έχουν καθημερινή κίνηση εντέρων. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν 3 φορές την ημέρα ενώ άλλοι πηγαίνουν μόνο 3 φορές την εβδομάδα. Και τα δύο είναι απολύτως φυσιολογικά. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ότι έχει λιγότερες από 3 κινήσεις του εντέρου ανά εβδομάδα. Τα άτομα που έχουν σοβαρή δυσκοιλιότητα πηγαίνουν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
2. Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι είστε γεμάτοι με τοξίνες
Είναι ένας μύθος ότι οι άνθρωποι που έχουν δυσκοιλιότητα είναι γεμάτοι από τοξίνες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κόπρανα είναι γεμάτα από τοξίνες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αποχρώσεις και οι θεραπείες όπως καθαρτικά, καθαρισμός του παχέος εντέρου και κλύσματα προλαμβάνουν ασθένειες και καρκίνο. Εάν συμβεί να έχετε δυσκοιλιότητα ή έχετε λιγότερες κινήσεις του εντέρου από άλλους, αυτό δεν σημαίνει ότι απορροφάτε δηλητηριώδεις ουσίες από τα κόπρανα.
3. Η πρόσληψη φυτικών ινών θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα
Δεν είναι αλήθεια ότι οι ίνες καθορίζουν όλες τις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Αν και είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετές ίνες στην καθημερινή διατροφή τους, οι πρόσθετες ίνες μπορεί να προκαλέσουν κάποιους τύπους δυσκοιλιότητας, όπως η δυσκοιλιότητα αργής διέλευσης. Η δυσκοιλιότητα αργής διέλευσης αναφέρεται στη βραδεία διέλευση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου λόγω μειωμένης κινητικότητας. Καλές πηγές διαιτητικών ινών περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές. Προσπαθήστε να προσθέσετε αυτές τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Θα βοηθήσουν την διέλευση των κοπράνων και θα πρέπει να βοηθήσουν πολλές περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Εάν δεν το κάνουν, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
4. Ο καφές μπορεί να αποκαταστήσει τη δυσκοιλιότητα
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ενώ η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει τους μυς στο πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας μια κίνηση του εντέρου, η καφεΐνη αφυδατώνει επίσης. Είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα καφεϊνούχα ποτά εάν πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα. Εάν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τον καφέ εντελώς, επιλέξτε ντεκαφεϊνέ. Πώς ξέρετε αν είστε αφυδατωμένοι; Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ελαφριά κεφαλαλγία, ζάλη, ναυτία, κεφαλαλγία και κόπωση. Παρακολουθήστε το χρώμα των ούρων σας όλη την ημέρα για να ελέγξετε την κατάσταση ενυδάτωσης. Σκούρο κίτρινο μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερα υγρά.
5. Καθαρισμός με κλύσματα
Είναι ένας μύθος ότι τα κλύσματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Το ακριβές αντίθετο μπορεί να είναι αλήθεια. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν ένα περιστασιακό κλύσμα για να σας βοηθήσουν να κάνετε μια εντερική κίνηση εάν άλλες παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει, αλλά η χρόνια χρήση αυτών των βοηθημάτων μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη δυσκοιλιότητα σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
6. Καθαρτικά και μαλακτικά σκευάσματα
Τα καθαρτικά μπορούν να βλάψουν το παχύ έντερο. Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά διεγερτικά ή μαλακτικά σκευάσματος χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα.
7. Η γήρανση προκαλεί δυσκοιλιότητα
Αυτό είναι ψευδές. Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλοί ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, δεν οφείλεται στη γήρανση. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να καταναλώνουν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες, να είναι καθισμένοι πολύ ώρα και να παίρνουν ορισμένα φάρμακα που κάνουν τη δυσκοιλιότητα πιο πιθανή. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι ένα πολύ κοινό ιατρικό πρόβλημα. Συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές, η δυσκοιλιότητα δεν είναι σοβαρή.
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν η δυσκοιλιότητα συνεχίζει και αφού δοκιμάσετε αποδεδειγμένες θεραπείες στο σπίτι, όπως να πίνετε περισσότερο νερό, να αυξήσετε την πρόσληψη ινών και να αυξήσετε την άσκηση. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να βοηθούν τα έντερα να λειτουργούν καλύτερα.
8. Η δυσκοιλιότητα προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου
Αυτό είναι ψευδές. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η δυσκοιλιότητα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Προηγούμενες μελέτες πρότειναν μια σύνδεση μεταξύ των δύο, δήθεν επειδή η παρατεταμένη επαφή των κοπράνων με το έντερο θεωρήθηκε ότι εκθέτει το σώμα σε καρκινογόνες ουσίες στα κόπρανα. Μια νεώτερη μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, θα πρέπει να βλέπετε ακόμα τον γιατρό ή τον γαστρεντερολόγο σας εάν πάσχετε συχνά από κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια, χρόνια δυσκοιλιότητα ή άλλα συμπτώματα γαστρεντερικής δυσφορίας.