Επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και καρκίνου του προστάτη. Σε μια μελέτη του Giovanucci et al., καταδείχθηκε ότι άνδρες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 2,6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο προστάτη, σε σχέση με τους άνδρες με μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και προστατικού καρκίνου είναι ιδιαίτερα ισχυρή και αφορά στα κρέατα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και καλοψήνονται, περιλαμβάνοντας και επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, μπεϊκον και τα γνωστά μας hot dogs. Η μεγάλη διάρκεια και η υψηλή θερμοκρασία ψησίματος, το μπάρμπεκιου και το τηγάνισμα του κόκκινου κρέατος έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή σε υψηλές συγκεντρώσεις ουσιών όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι Ν-νιτροζαμίνες. Για παράδειγμα, μια ετεροκυκλική αμίνη που ονομάζεται PhIP, βρέθηκε στο ψητό μοσχάρι, στο χοιρινό, στο κοτόπουλο, στο αρνί και στα επεξεργασμένα κρέατα. Οι ανωτέρω αμίνες και οι Ν-νιτροζαμίνες βρίσκονται στη λίστα με τις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες σύμφωνα με την υπηρεσία της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των ΗΠΑ.
Σε μία παγκοσμίου φήμης έρευνα – μελέτη (PLCO) που διενεργήθηκε πριν από λίγα χρόνια για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη και περιελάμβανε μεγάλο αριθμό ανδρών, μελετήθηκε από τον Cross et al, προοπτικά η σχέση μεταξύ κρέατος, καρκινογόνων ουσιών στο κρέας όπως η PhIP και καρκίνου του προστάτη. Σε αυτή τη μελέτη, ούτε η ποσότητα ούτε το είδος του κρέατος (κόκκινο, λευκό) που καταναλώνεται σχετίστηκε με τον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, η κατανάλωση πάνω από 10γρ/ημέρα καλοψημένου κρέατος αύξανε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 1,4 φορές σε σύγκριση με τους μη κρεατοφάγους.
Πηγή: medscape
Μυγδάλης Βασίλειος MD PHD FEBU – Χειρουργός Ουρολόγος – Ρομποτική Χειρουργική