Πρόσφατη μελέτη από την Ισπανία κατέδειξε ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ ανδρογενετικής αλωπεκίας (φαλάκρας) και υπερτροφίας προστάτη (ΚΥΠ), μιας δηλαδή καλοήθους ανάπτυξης του προστάτη που εμφανίζεται στους γηράσκοντες άνδρες και σχετίζεται με συγκεκριμένες ορμόνες όπως η διϋδροτεστοστερόνη.
Η ΚΥΠ εμφανίζεται στο 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών και προκαλεί διαταραχές στην ούρηση όπως συχνουρία.
Στην μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Δερματολογικής Ακαδημίας, άνδρες με πρώϊμη ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) παρουσίασαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καλοήθους υπερτροφίας προστάτη σε σύγκριση με άλλους άνδρες.
Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί την συχνότερη αιτία τριχόπτωσης και είναι συχνότερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Παρουσιάζει γενετική προδιάθεση και αναπτύσσεται βαθμιαία όταν δεν αντιμετωπιστεί. Η ΚΥΠ αποτελεί επίσης συχνή πάθηση και οφείλεται στην υπέρμετρη και ασύμμετρη ανάπτυξη του προστάτη που περιβάλλει την ουρήθρα προκαλώντας έτσι δυσκολία στην έξοδο των ούρων.
Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 87 άνδρες από τους οποίους οι 45 είχαν διαγνωσθεί με ανδρογενετική αλωπεκία από δερματολόγο, ενώ οι υπόλοιποι 42 ήταν φυσιολογικοί και χρησιμοποιήθηκαν σαν δείγμα σύγκρισης. Ο υπολογισμός του μεγέθους του προστάτη πραγματοποιήθηκε με διορθικό υπερηχογράφημα και καταγράφηκαν χαρακτηριστικά της ούρησης με ουροομετρία. Επίσης συνεκτιμήθηκαν τα επίπεδα ορμονών και καταγράφηκε με ειδικά ερωτηματολόγια το επίπεδο στυτικής λειτουργίας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι υπήρξε σαφής και άμεση συσχέτιση μεταξύ πρώϊμης ανδρογενετικής αλωπεκίας (φαλάκρας) και καλοήθους υπερτροφίας προστάτη.
Πηγή JAAD 3/2012
Μυγδάλης Βασίλειος MD PHD FEBU – Χειρουργός Ουρολόγος – Ρομποτική Χειρουργική