Η ποιότητα της καθημερινότητάς μας είναι ανάλογη της ευκολίας μας να πραγματοποιούμε χωρίς κόπο και πόνο πλήθος κινήσεων. Μόνο όταν ο πόνος σταθεί εμπόδιο στην εκτέλεση διαφόρων κινήσεων καταλαβαίνουμε τον αντίκτυπο που έχουν διάφορες παθήσεις στην ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Ειδικά όταν οι παθήσεις αυτές πλήττουν την άρθρωση του ώμου, καθιστώντας δύσκολο ακόμα και το σήκωμα μιας απλής σακούλας σουπερμάρκετ, η κατάσταση γίνεται αρκετά δυσάρεστη. Μια πάθηση που μπορεί να περιορίσει σε πολύ έντονο βαθμό την κίνηση του ώμου είναι ο παγωμένος ώμος ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου. Η συμφυτική θυλακίτιδα οδηγεί στη σταδιακή μείωση του εύρους κινήσεων του ώμου, επηρεάζοντας σοβαρά την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Τα καλά νέα; Εάν πάσχετε από συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου υπάρχουν διάφορες ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή ώστε να σας ανακουφίσουν!
Συμπτώματα που προκαλεί η συμφυτική θυλακίτιδα ώμου
Η εξέλιξη της συμφυτικής θυλακίτιδας ώμου, ανεξαρτήτως υποκείμενου αιτίου, ακολουθεί την ίδια πορεία που καταλήγει στη συρρίκνωση του αρθρικού θυλάκου και στη δημιουργία συμφύσεων. Η εξέλιξη της πάθησης περιλαμβάνει τρεις κύριες φάσεις. Στην πρώτη φάση αναπτύσσεται φλεγμονή στο πρόσθιο τμήμα του αρθρικού θυλάκου. Σταδιακά αρχίζει να εμφανίζεται πόνος με αποτέλεσμα πολλές φορές ο ασθενής να αποφεύγει την κίνηση για να περιορίσει την ενόχληση. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως εννέα μήνες. Στη δεύτερη φάση, καθώς η κίνηση του ώμου περιορίζεται, ο αρθρικός θύλακας αρχίζει να συρρικνώνεται, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω μείωση της κινητικότητας. Αυτή η φάση διαρκεί συνήθως τέσσερις έως έξι μήνες και ο πόνος μπορεί να μειωθεί, αλλά η δυσκαμψία παραμένει. Στην τρίτη και τελευταία φάση, ο ώμος είναι μηχανικά ακινητοποιημένος και πλήρως δύσκαμπτος, αλλά ο πόνος συνήθως υποχωρεί. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια σταδιακή επαναφορά της φυσιολογικής κινητικότητας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως δύο χρόνια.
Συμφυτική θυλακίτιδα ώμου και φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις
Η φυσιοθεραπεία αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης του ώμου και συνεπώς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με παγωμένο ώμο. Τα συμπτώματα που προκαλεί η συμφυτική θυλακίτιδα ώμου μπορούν να ανακουφιστούν σημαντικά με ορισμένες ασκήσεις. Οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας περιλαμβάνουν τόσο ενεργητικές (εκτελούμενες από τον ασθενή) όσο και παθητικές (εκτελούμενες από τον θεραπευτή) κινήσεις, που έχουν στόχο την αποκατάσταση της κίνησης και την ανακούφιση του πόνου. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται αρχικά διατάσεις και ασκήσεις βελτίωσης του εύρους κίνησης με σκοπό στην αύξηση της ευλυγισίας. Ακολουθούν παθητικές ασκήσεις, όπου ο φυσικοθεραπευτής κινεί με προσοχή το χέρι του ασθενούς, βοηθώντας στη διάταση και κινητοποίηση της άρθρωσης. Καθώς το εύρος κίνησης βελτιώνεται, αρχίζουν να ενσωματώνονται στο πρόγραμμα και ενεργητικές ασκήσεις, όπου ο ασθενής καλείται να κινήσει ο ίδιος το χέρι του με συγκεκριμένο τρόπο.
Πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές
Συμπληρωματικά με τη φυσικοθεραπεία, χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχει ένδειξη η έγχυση κορτικοστεροειδών απευθείας μέσα στην άρθρωση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια θεραπευτική επιλογή τα θετικά αποτελέσματα της οποίας υπογραμμίζουν πολλά ιατρικά άρθρα.
Εάν ωστόσο η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει να βελτιώσει το εύρος κίνησης και το εύρος κίνησης του ώμου παραμένει περιορισμένο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εφαρμογής μιας πιο επεμβατικής προσέγγισης. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που βοηθά στην πλήρη λύση των συμφύσεων και κατά συνέπεια την αποκατάσταση του προβλήματος. Η διαδικασία αυτή συνήθως δεν απαιτεί νοσηλεία, επιτρέποντας στον ασθενή να επανέλθει γρήγορα στην καθημερινότητά του, έχοντας ανακτήσει το πλήρες εύρος κίνησης του ώμου. Εάν την επέμβαση αυτή αναλάβει να πραγματοποιήσει ένας εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Άνω Άκρου, τα ποσοστά επιτυχίας είναι εξαιρετικά. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση της πάθησης, η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του εύρους κίνησης και την πρόληψη υποτροπών. Η έμφαση δίνεται στις ενεργητικές και παθητικές κινήσεις για να διασφαλιστεί ότι ο ώμος παραμένει πλήρως λειτουργικός.
Γενικά, ο παγωμένος ώμος είναι μια επίμονη αλλά διαχειρίσιμη πάθηση. Η φυσικοθεραπεία, που περιλαμβάνει τόσο ενεργητικές όσο και παθητικές κινήσεις, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κινητικότητας και τη μείωση του πόνου. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η αρθροσκοπική αποκατάσταση έχει τον τελευταίο λόγο στην αποκατάσταση του προβλήματος. Ακολουθώντας με συνέπεια ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας τόσο πριν όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση (αν χρειαστεί), οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν σε μια ευχάριστη και χωρίς περιορισμούς καθημερινότητα.