Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, γνωστή και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα πραγματοποιεί συνεχή επίθεση στον θυρεοειδή αδένα. Η συνεχής αυτή επίθεση οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή και βλάβη των κυττάρων του θυρεοειδούς, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά τους να παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες. Σε περίπτωση που η ποσότητα των παραγόμενων θυρεοειδικών ορμονών μειωθεί σε βαθμό που να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Αίτια
Η ακριβής αιτιολογία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto παραμένει σύνθετη και πολυπαραγοντική. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τη διήθηση του θυρεοειδούς αδένα από τα λεμφοκύτταρα, η οποία οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων του θυρεοειδούς και στη διαταραχή της σύνθεσης των θυρεοειδικών ορμονών. Η πάθηση φαίνεται να έχει κληρονομική συσχέτιση, καθώς εμφανίζεται σε οικογένειες που έχουν νόσο του θυρεοειδούς ή αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα, τυχόν ιογενείς λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούνται από τον ιό Epstein-Barr, ενδέχεται να πυροδοτήσουν αυτή την ανοσολογική απόκριση. Η υπερβολική κατανάλωση ιωδίου μπορεί επίσης να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Επιπλέον, η έκθεση σε ακτινοβολία και ορισμένες χημικές ουσίες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Συμπτώματα θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto σχετίζονται κυρίως με τη μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός) και μπορεί να διαφέρουν ευρέως μεταξύ των ασθενών. Τα πιο κοινά σε εμφάνιση συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κόπωση και λήθαργο.
- Αύξηση βάρους και δυσκολία απώλειας βάρους.
- Ωχρότητα ή πρήξιμο του προσώπου.
- Δυσανεξία στο κρύο.
- Ξηρότητα στο δέρμα και τα μαλλιά.
- Τριχόπτωση ή αραίωση μαλλιών και μείωση του πάχους της τρίχας.
- Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.
- Δυσκοιλιότητα.
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως.
- Κατάθλιψη και γνωστική δυσλειτουργία.
- Δυσκολία τεκνοποίησης.
Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να είναι διογκωμένος (βρογχοκήλη), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πληρότητας ή δυσφορία στο λαιμό. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικά για χρόνια, με τη νόσο να εντοπίζεται μόνο μέσω μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Επιλογές διαχείρισης της νόσου
Η διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας είναι η θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη αποτελεσματικότητα και συνήθως αποτελεί την μόνη θεραπεία που απαιτείται. Η υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών αντιμετωπίζει τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto αντισταθμίζοντας την έλλειψη ορμονών που παράγει στην πραγματικότητα ο θυρεοειδής. Αυτό το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται από έμπειρο ενδοκρινολόγο που κατανοεί τη νόσο του Hashimoto και τον τρόπο λειτουργίας του φαρμάκου. Η δοσολογία εξατομικεύεται με βάση την ηλικία, το βάρος και την έκταση του υποθυρεοειδισμού του ασθενούς και παρακολουθείται μέσω τακτικών εργαστηριακών εξετάσεων αίματος που ελέγχουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς για την εξασφάλιση βέλτιστων επιπέδων.
Γενικότερα, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια πολύπλοκη αυτοάνοση διαταραχή με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη γενική υγεία. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Η Ενδοκρινολόγος στη Γλυφάδα και την Ανάβυσσο, Αργυρώ Δάρα, εφαρμόζει το κατάλληλο σχέδιο διαχείρισης της νόσου, το οποίο είναι απόλυτα εξατομικευμένο ανάλογα με την κάθε περίπτωση.