Φυσιολογικά, η ούρηση συνιστά μια ανεμπόδιστη, χωρίς προβλήματα διαδικασία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αποτελέσει μια δυσάρεστη, ίσως και επώδυνη εμπειρία. Η αίσθηση πόνου, καύσου ή κνησμού κατά την ούρηση αναφέρεται ως δυσουρία, και αποτελεί ένα σύμπτωμα του ουροποιητικού που πιθανότατα κάθε άνθρωπος θα βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η δυσουρία εμφανίζεται συνήθως όταν τα ούρα έρχονται σε επαφή με την επένδυση του βλεννογόνου της ουρήθρας η οποία έχει υποστεί ερεθισμό ή φλεγμονή. Επειδή ωστόσο πρόκειται για σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης πάθησης και όχι αυτοτελής πάθηση από μόνη της, χρειάζεται άμεση αξιολόγηση από ειδικό. Εφόσον ανευρεθεί το παθολογικό αίτιο που προκάλεσε τη δυσουρία, διευκολύνεται η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου θεραπείας που θα κατευνάσει επιτυχώς το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.
Πού οφείλεται η δυσουρία;
Οι αιτίες της δυσουρίας μπορούν να χωριστούν ευρέως σε δύο κατηγορίες: λοιμώδους και μη λοιμώδους προέλευσης. Στα λοιμώδη αίτια συγκαταλέγονται οι ουρολοιμώξεις, η ουρηθρίτιδα, η πυελονεφρίτιδα, η προστατίτιδα και η επιδιδυμίτιδα. Αν και λιγότερο συχνές στους άνδρες από τις γυναίκες, οι ουρολοιμώξεις εξακολουθούν να αποτελούν αιτία δυσουρίας στους άνδρες. Επίσης, πρόσθετες λοιμώξεις που μπορεί να αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) προκαλούν δυσφορία και πόνο κατά την ούρηση. Η ουρηθρίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή της ουρήθρας, προκαλείται συχνά από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Η προστατίτιδα είναι επίσης η κύρια αιτία δυσουρίας στους άνδρες και μπορεί να εμφανιστεί είτε με οξεία είτε με χρόνια μορφή. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα τυπικά προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το E. coli και εμφανίζεται με ξαφνική έναρξη δυσουρίας, πόνο στο περίνεο, πυρετό και κακουχία. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με πιο διακριτικά, υποτροπιάζοντα συμπτώματα, όπως ο πυελικός πόνος και η δυσφορία κατά την ούρηση. Η χρόνια προστατίτιδα / σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου είναι μια μη βακτηριακή μορφή προστατίτιδας που επίσης συχνά προκαλεί δυσουρία. Ταυτόχρονα, η επιδιδυμίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή της επιδιδυμίδας, του οργάνου δηλαδή που λειτουργεί ως μέσο σύνδεσης του όρχι με τον σπερματικό πόρο, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο κατά την ούρηση.
Στα μη λοιμώδη αίτια συγκαταλέγονται η λιθίαση του ουροποιητικού, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η στένωση της ουρήθρας ή κάποια κακοήθεια. Η λιθίαση του ουροποιητικού, η οποία περιλαμβάνει τη συσσώρευση λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει δυσφορία και πόνο κατά την ούρηση. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη από την άλλη πλευρά εμφανίζεται όταν ο προστάτης αδένας διογκώνεται και συμπιέζει την ουρήθρα, προκαλώντας αποφρακτικά συμπτώματα. Η δυσουρία στην καλοήθη υπερπλασία προστάτη προκύπτει λόγω ακριβώς αυτής της συμπίεσης της ουρήθρας. Παράλληλα, η στένωση της ουρήθρας προκαλεί απόφραξη, οδηγώντας πιθανώς σε αυξημένη πίεση κατά την ούρηση και πόνο ή δυσφορία. Συνήθως προκύπτει λόγω τραύματος της ουρήθρας, καθετηριασμού ή χειρουργικής επέμβασης. Τέλος, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή ο καρκίνος της ουρήθρας μπορούν να προκαλέσουν δυσουρία, ιδιαίτερα στα πιο προχωρημένα στάδια. Σε αυτή την περίπτωση, ένας έμπειρος χειρουργός ουρολόγος μπορεί να προσφέρει σημαντική καθοδήγηση και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.
Γενικότερα, ένας εκτεταμένος αριθμός παθήσεων του ουρογεννητικού συστήματος στους άνδρες μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση δυσουρίας. Η αξιολόγηση συνεπώς από ειδικό προκειμένου να ανευρεθεί το ακριβές αίτιο και να προταθεί το κατάλληλο ανά περίπτωση σχέδιο θεραπείας είναι επιβεβλημένη. Ειδικά αν η δυσφορία και ο πόνος κατά την ούρηση επιμένει ή συνοδεύεται από πρόσθετα συμπτώματα όπως αιματουρία, πόνο ή πυρετό, η επίσκεψη σε γιατρό δεν θα πρέπει να καθυστερείται. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης μεριμνά για την έγκαιρη αναγνώριση της υποκείμενης αιτίας της δυσουρίας, με σκοπό την αποφυγή πιθανών επιπλοκών και τη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας κάθε ασθενούς.