Άρθρο του Dr Μουσιώλη, χειρουργού αιμορροΐδων
Οι αιμορροΐδες επηρεάζουν μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού. Αν και οι φλέβες του πρωκτού και του κάτω ορθού μερικές φορές αναπτύσσουν φλεγμονή λόγω παραγόντων που δεν μπορούν να ελεγχθούν, υπάρχουν και άλλες αιτίες που εξαρτώνται άμεσα από εμάς. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι αντιπαραγωγική εάν έχετε ήδη αυτό το πρόβλημα ή αν θέλετε να το αποφύγετε. Με την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσής τους, μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγουμε αυτήν την ασθένεια επειδή, πράγματι, υπάρχει μια προφανής σχέση μεταξύ αιμορροΐδων και αλκοόλ.
Ομοίως, ο καπνός είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τις αιμορροϊδες. Είναι τυπικά για έναν ευρύ τομέα ενηλίκων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο, και αυτό μπορεί να ευνοήσει σημαντικά την εμφάνιση αιμορροΐδων και να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Έτσι, όταν ρωτήθηκε εάν ο καπνός επηρεάζει τις αιμορροΐδες, η απάντηση ήταν ένα ηχηρό ναι.
Μπορεί το αλκοόλ και ο καπνός να είναι η αιτία των αιμορροΐδων;
Ας δούμε πώς παρεμβαίνει ο καπνός και το αλκοόλ στην εμφάνιση αιμορροΐδων:
Καπνός
Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια για το σώμα. Γενικά, πιστεύεται ότι σχετίζεται μόνο με ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, η βλάβη του καπνού μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο, και μπορεί ακόμη και να ευνοήσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο των φλεβών του πρωκτού και του κάτω ορθού, καθώς και την καταστροφή των κυττάρων που εκτελούν λειτουργίες σε όλο το σώμα μας.
Η συνήθεια του καπνίσματος διεγείρει κυρίως το πεπτικό σύστημα, έτσι ώστε να ευνοεί την εντερική λειτουργία, να είναι σε θέση να επιδεινώσει τόσο την αιμορραγία όσο την επιθετικότητα των κοπράνων και την έκθεση του βλεννογόνου του πρωκτού στις χημικές ουσίες των κοπράνων. Επιπλέον, προκαλεί διάφορες διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης της κατάστασης. Επομένως, η ελαχιστοποίηση ή η διακοπή αυτής της συνήθειας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επούλωση των αιμορροΐδων.
Αλκοόλ
Πριν από οποιοδήποτε είδος διαταραχής του πεπτικού συστήματος, το αλκοόλ αντενδείκνυται . Η εξήγηση είναι ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, μια ουσία που βλάπτει τη φυσιολογική λειτουργία τόσο των εντέρων όσο και του στομάχου. Έτσι, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου, και να προσβάλλει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Σε σχέση με τις αιμορροΐδες, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος και εμφανίζεται πρωκτική αιμορραγία.
Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ σε ασθενείς με αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία.
Πρώτον, η θρόμβωση μπορεί να αναπτυχθεί στις αιμορροϊδικές φλέβες. Δεύτερον, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Και, τρίτον και τελευταίο, μπορεί να υπάρχουν πεπτικές διαταραχές όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, που και οι δύο επιδεινώνουν τα συμπτώματα μιας αιμορροϊδικής πάθησης.
Αλκοόλ και αιμορροΐδες. Ποιο αλκοολούχο ποτό είναι λιγότερο επιβλαβές για τις αιμορροΐδες;
Μία από τις άμεσες συνέπειες του αλκοόλ είναι ότι αφυδατώνει το σώμα και, επιπλέον, εμποδίζει σημαντικά την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα που πίνουν τακτικά αλκοόλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από αιμορροΐδες, μεταξύ άλλων ασθενειών. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και να αυξήσει την πίεση στις φλέβες του πρωκτού και του κάτω ορθού.
Έτσι, σχετικά με το ερώτημα σχετικά με το ποιο αλκοολούχο ποτό είναι λιγότερο επιβλαβές για τις αιμορροΐδες, η απάντηση είναι η ακόλουθη: καμία.
Δεν συνιστάται ακόμη και κρασί ή μη αλκοολούχα μπύρα, που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως βότκα ή τεκίλα.
Το τελευταίο προκαλεί επίσης οξύ ερεθισμό, καθώς και επιδείνωση συμπτωμάτων όπως αίσθημα καύσου και κνησμού, τα οποία αυξάνονται σημαντικά.
Φυσικά, η κατανάλωση αλκοόλ μετά από εγχείρηση αιμορροΐδων απαγορεύεται . Με τον ίδιο τρόπο που μετά από έναν άλλο τύπο χειρουργικής επέμβασης, η κατανάλωσή του δεν συνιστάται μέχρι την πλήρη ανάρρωση. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να πίνετε αλκοολούχα ποτά, αν και η συμβουλή μας είναι να μην το ξανακάνετε, καθώς τα αποτελέσματά του είναι καταστροφικά για το σώμα μακροπρόθεσμα και όταν το συνειδητοποιούμε, είναι πολύ αργά να δράσουμε.