Λίγα λόγια για το ασβέστωμα ώμου
Το ασβέστιο αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε αρκετά μέρη του οργανισμού, όπως τα οστά και τα δόντια, ενώ εντοπίζεται σε μικρότερο ποσοστό και στο αίμα, τους μύες, το υγρό έξω από τα κύτταρα και σε πλήθος άλλων ιστών του σώματος.
Το ασβέστιο μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ βρίσκεται παράλληλα σε κάθε κύτταρο. Ωστόσο, οι υψηλές συγκεντρώσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, προκαλώντας μια πάθηση που ονομάζεται ασβέστωμα.
Η πάθηση αυτή ενδέχεται να εκδηλωθεί στις αρθρώσεις και τους τένοντες στην περιοχή του ώμου προκαλώντας ασβέστωμα στον ώμο, αλλά και στις αρθρώσεις του γόνατος ή του αγκώνα.
Ασβέστωμα ώμου: Βασικά αίτια
Αυτές οι εναποθέσεις προκαλούνται συνήθως ως απάντηση του σώματος σε φλεγμονή, τραυματισμό ή ορισμένες βιολογικές διεργασίες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν υπάρχει γνωστή αιτία που να ενοχοποιείται για τη διαμόρφωση εναποθέσεων αλάτων ασβεστίου, ούτε χρειάζεται οι ασθενείς να μειώσουν από τη διατροφή τους την πρόσληψη ασβεστίου.
Το ασβέστωμα στον ώμο εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεταξύ 35 και 65 ετών, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε φύλο και ηλικιακή ομάδα. Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, αλλά και παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να διευκολύνουν την εκδήλωση της πάθησης.
Ασβέστωμα ώμου: Μορφές
Η πρώιμη μορφή που λαμβάνει ένα ασβέστωμα στον ώμο έχει στην πραγματικότητα μαλακή σύνθεση. Ωστόσο, εάν η συσσώρευση αλάτων ασβεστίου υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να λάβει πιο συμπαγή μορφή και μερικές φορές ακόμη και να αποκτήσει σύσταση οστού. Το ασβέστωμα στον ώμο συχνά δεν προκαλεί προβλήματα, καθώς μπορεί να υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα.
Ασβέστωμα ώμου: Συμπτώματα
Ωστόσο, σε περίπτωση που η συσσώρευση των αλάτων ασβεστίου αυξηθεί αρκετά σε μέγεθος ώστε να εμποδίζει τη διενέργεια κινήσεων, μπορεί να προκαλέσει πόνο από μηχανική πρόσκρουση. Μερικές φορές μικρότερες εναποθέσεις προκαλούν πόνο σε περίπτωση που μετατραπούν σε οξεία φλεγμονή, ιδίως εάν η συσσώρευση ασβεστίου σπάσει και τα άλατα ασβεστίου μετακινηθούν προς τους ευαίσθητους θυλακικούς ιστούς.
Ασβέστωμα & Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου
Το ασβέστωμα στον ώμο μπορεί να εκδηλωθεί στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου, μια πάθηση που είναι γνωστή ως ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου. Η συσσώρευση αλάτων ασβεστίου στο εσωτερικό των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικής φλεγμονής στους τένοντες.
Οι τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου συνδράμουν στην ομαλή διεξαγωγή των κινήσεων του άνω άκρου και του ώμου, αλλά και στη σταθερότητα αυτών. Κατά συνέπεια, όταν παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου σε συνδυασμό με την εκδήλωση φλεγμονής, προκαλούνται αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα που περιλαμβάνουν οξύ πόνο.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι ο έντονος πόνος κατά τη διενέργεια κινήσεων του χεριού, ο οποίος μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αισθητός και κατά την ανάπαυση. Άλλα συμπτώματα της πάθησης αποτελούν ο περιορισμός της κίνησης ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις το άνω άκρο μπορεί να μην μπορεί να κινηθεί κααθόλου Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μην εκδηλώσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση
Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας του ώμου ενδέχεται να υποχωρήσουν χωρίς τη χορήγηση κάποιας θεραπείας. Για την αντιμετώπιση της πάθησης στα πρώτα στάδια συστήνεται συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ένα σύντομο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Οι θεραπευτικές αυτές επιλογές προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης για την πλειοψηφία των ασθενών.
Εάν ο πόνος είναι αρκετά ισχυρός, μπορεί να πραγματοποιηθούν ενέσεις κορτιζόνης στην πάσχουσα περιοχή προκειμένου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του πόνου και της φλεγμονής. Σε περίπτωση ωστόσο που ο πόνος δεν υποχωρεί με την εφαρμογή της συντηρητικής θεραπείας ή παρουσιάζει υποτροπή, τότε ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με αρθροσκόπηση του ώμου, ώστε να αφαιρεθεί το ασβέστωμα.
Συμπερασματικά
Γενικότερα, το ασβέστωμα στον ώμο αποτελεί μια πάθηση που, εάν εκδηλώσει συμπτώματα, μπορεί να καταστεί αρκετά επίπονη. Η διάγνωσή του γίνεται εύκολα μέσα από τη διενέργεια ακτινογραφίας, όπου εντοπίζεται το ακριβές σημείο της συγκέντρωσης αλάτων ασβεστίου. Η αντιμετώπισή του πραγματοποιείται σε πρώτο στάδιο συντηρητικά, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται από τον ορθοπαιδικό χειρουργό χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης του ώμου.