Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί από την ESMO (Clinical Practice Guidelines on Breast Cancer), η εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 40 ετών δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι ασθενείς θα έχουν μικρότερο ποσοστό επιβίωσης ή μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υποτροπής. Για την αποτροπή των δυσάρεστων αυτών συνεπειών απαιτείται βέβαια να ακολουθηθούν τα σωστά πρωτόκολλα θεραπείας και χειρουργικής αντιμετώπισης.
Αναλυτικότερα τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως το 1/8 των γυναικών θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού με συχνότερη ηλικία εμφάνισης τα 50 έτη. Συνήθως ο πιο επιθετικός καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε γυναίκες νεαρής ηλικίας χωρίς όμως αυτό να προϋποθέτει χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης . Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η σπουδαιότητα εφαρμογής των κατάλληλων ογκολογικών θεραπειών που ορίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα. Πρόκειται για αποτελέσματα νεότερων επιστημονικών ερευνών στο χώρο της ογκολογίας.
Ο καρκίνος του μαστού στις πιο επιθετικές μορφές
Η επιθετικότητα του καρκίνου του μαστού σε νέες ασθενείς διαπιστώθηκε από μία πορτογαλική έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 200 γυναίκες ηλικίας <35 ετών. Παρατηρήθηκε ότι το 5% των καρκίνων προσβάλλει ασθενείς νεότερης ηλικίας με τα ακόλουθα ποσοστά: τριπλά αρνητικός (20%), ΗΕR2+(28%), Luminal B (67%). Όσον αφορά στην ελεύθερη επιβίωση της γυναίκας που έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού, δηλαδή στη χρονική περίοδο που ξεκινά από την χειρουργική επέμβαση μέχρι την ενδεχόμενη επανεμφάνιση του καρκίνου ή μίας μετάστασης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως η διάρκεια της περιόδου αυτής είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού. Κατόπιν ακολουθούν οι γυναίκες με ΗΕR2 θετικό και τέλος εκείνες με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.