Ο καρκίνος του πρωκτού είναι ένας από τους σπανιότερους όγκους που υπάρχουν. Εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 2% όλων των όγκων, που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Είναι μια αρκετά σιωπηλή ασθένεια για δύο λόγους. Από τη μία πλευρά, η αποφυγή της συζήτησης γι΄ αυτό το θέμα. Και, από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματά της δεν είναι πολύ αισθητά. Και, όταν συμβαίνουν, μπορούν εύκολα να συγχέονται με τα προειδοποιητικά σημάδια άλλων ηπιότερων ασθενειών, οπότε η διάγνωσή της γίνεται, δυστυχώς, αργά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ασθενών με αυτήν τη σοβαρή νόσο του πρωκτού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στις δυτικές χώρες ή η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).
Τι είναι ο καρκίνος του πρωκτού;
Ο καρκίνος ή ο κακοήθης όγκος, είναι μια ασθένεια στην οποία τα φυσιολογικά κύτταρα μιας δεδομένης περιοχής του σώματος αρχίζουν να αναπτύσσονται ανώμαλα, προσβάλλοντας τους ιστούς και άλλες φορές εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές. Ο πρωκτικός σωλήνας είναι ένας αγωγός μέσω του οποίου το ορθό συνδέεται με το εξωτερικό του σώματος. Ο πρωκτικός καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου.
Είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου. Όπως είπαμε, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου των κακοήθων όγκων του πεπτικού σωλήνα στις δυτικές χώρες. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται 4.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Πολύ χαμηλή τιμή εάν το συγκρίνουμε με τους 140.000 σωστά διαγνωσμένους καρκίνους του παχέος εντέρου.
Αυτή η πολύ σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε μέρος ή περιοχή του πρωκτού. Αξίζει να εκτιμηθεί ότι ακριβώς το μέρος όπου ξεκινά ο κακοήθης όγκος καθορίζει τον τύπο του καρκίνου που αντιμετωπίζεται και, ως εκ τούτου, τη θεραπεία του.
- Αφενός, υπάρχει το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πρωκτού. Προέρχεται από τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το κανάλι του πρωκτού και εξαπλώνεται στους υποκείμενους ιστούς.
- Αφετέρου, το χλωρογόνο καρκίνωμα, το οποίο είναι αρκετά παρόμοιο με το προηγούμενο. Η αντιμετώπιση και των δύο, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι ακριβώς η ίδια.
- Και τέλος, το αδενοκαρκίνωμα, το λιγότερο συχνό από όλα. Προέρχεται από τους αδένες του πρωκτού. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι είναι ασυμπτωματικός τύπος όγκου στα αρχικά του στάδια. Έτσι, όταν διαγνωστεί, σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, βρίσκεται σε προχωρημένη φάση.
Αιτίες αυτής της πρωκτικής νόσου
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης αυτού του κακοήθους όγκου εκτοξεύτηκε στα ύψη στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της αύξησης του ιού του ανθρώπινου θηλώματος, του HPV. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που παρατίθενται παρακάτω:
- HIV: Δεν θα αναπτύξουν όλα τα άτομα με HIV (aids) καρκίνο του πρωκτού, αλλά είναι πολύ κοινό και οι δύο ασθένειες να συνυπάρχουν.
- Αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα: Τα άτομα με ανοσοκαταστολή είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο.
- Κάπνισμα: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στον πρωκτό.
- Ηλικία: Αν και η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τύπος κακοήθους όγκου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πολύ συχνότερος σε άτομα άνω των 50 ετών.
- Πρωκτικό σεξ: Το πρωκτικό σεξ δεν προκαλεί καρκίνο του πρωκτού από μόνο του, αλλά είναι αλήθεια ότι αποτελεί πρόσθετο παράγοντα κινδύνου και όσοι το πραγματοποιούν χωρίς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τον αναπτύξουν.
- Συρίγγια, πληγές και άλλες διαταραχές του πρωκτού: Όταν υποφέρετε από χρόνια φλεγμονή της περιοχής από συρίγγια, πληγές πρωκτού και άλλα, η έκθεση των ιστών αυξάνεται. Επιπλέον, είναι πιο αδύναμοι και επιρρεπείς σε ορισμένες ανωμαλίες.
- Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των δύο φύλων: Αυτός ο καρκίνος είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
- Ακτινοβολία στην περιοχή: Η έκθεση σε ορισμένους τύπους ακτινοβολίας ευνοεί την εμφάνιση όγκων γενικά, τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού και του ορθού;
Η γνώση των συμπτωμάτων αυτής της ασθένειας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και να μην περιμένουμε μέχρι να αναπτυχθεί και να είναι σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία. Στη συνέχεια παραθέτονται τα κύρια συμπτώματα αυτής της ασθένειας του πρωκτού.
-
Αιμορραγία
Γενικά, είναι το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι στην πρωκτική περιοχή δεν πάει καλά και είναι σύμπτωμα αυτής της ασθένειας. Φυσικά, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οφείλεται σε άλλες αιτίες που δεν έχουν καμία σχέση με κακοήθη όγκο, όπως αιμορροΐδες ή ραγάδα του πρωκτού. Επομένως, εάν έχετε παρατηρήσει αιμορραγία στα κόπρανα ή όταν αφοδεύετε, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
-
Κονδυλώματα
Τα κονδυλώματα ή τα εξογκώματα είναι επίσης ένα άλλο πολύ συχνό σύμπτωμα σε αυτήν τη σοβαρή νόσο του ορθού. Η θέση αυτών διαφέρει σε κάθε ασθενή, αν και τις περισσότερες φορές βρίσκονται μέσα στο έντερο. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν προκαλούν συμπτώματα, επομένως ανακαλύπτονται όταν πραγματοποιείται ιατρική εξέταση. Από την άλλη πλευρά, εάν βρεθούν κονδυλώματα ή ορισμένα εξογκώματα στην εξωτερική περιοχή, προκαλούν δυσφορία και, επιπλέον, είναι προφανώς ψηλαφητά και ορατά με γυμνό μάτι.
-
Πίεση στο ορθό
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του πρωκτού αναφέρουν ότι παρατηρούν μεγάλη πίεση στην περιοχή του ορθού. Εξηγούν ότι αισθάνονται ένα είδος μάζας στο ορθικό κανάλι που ασκεί μεγάλη πίεση σ΄ αυτό, όπως και ο χρόνιος πρωκτικός πόνος. Καθώς αυτή η μάζα αυξάνεται σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς να χάσουν τον έλεγχο των πρωκτικών μυών τους, έτσι ώστε η εντερική διέλευση να γίνει ανεξέλεγκτη και να εμφανιστεί ακράτεια κοπράνων.
-
Κάψιμο και φαγούρα
Ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα σε ασθενείς που πάσχουν από αυτή την παθολογία είναι να αισθάνεται μεγάλη αίσθηση καψίματος και κνησμού στην περιοχή του ορθού. Πολλές φορές συγχέεται με τις αιμορροΐδες, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε αυτά τα συμπτώματα και να συμβουλευτείτε το γιατρό για να μας δώσετε μια πιο κατάλληλη διάγνωση.
-
Εντερική διέλευση
Ένα άλλο σύμπτωμα που προκαλεί κακοήθη όγκο είναι μια ξαφνική αλλαγή στην εντερική διέλευση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Φυσικά, όπως και με την αιμορραγία του πρωκτού, το πιο συνηθισμένο είναι ότι αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε άλλους παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο του πρωκτού, και γι ‘αυτό, δυστυχώς, δεν προκαλεί προειδοποίηση.
Σε γενικές γραμμές, αν παρατηρήσουμε μεγάλη ροή στην πρωκτική περιοχή και αδυναμία των μυών του εντέρου, πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως σε ιατρό.
Ποια είναι η διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού και του ορθού;
Αυτός ο τύπος ασθένειας του πρωκτού θεωρείται σοβαρή, αν και, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, θεραπεύεται, πρέπει να γνωρίζουμε τα αίτια της, να γίνεται διάγνωση εγκαίρως και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που δημιουργούν αυτοί οι τύποι ασθενειών που είναι όλο και περισσότερο κοινό στον πληθυσμό.
Εάν αισθανθείτε ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Όπως έχουμε επισημάνει, όλα αυτά ανταποκρίνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε ήπιες ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να ζητήσετε έγκαιρα διάγνωση, καθώς, όπως υποδείξαμε στην αρχή, η διάγνωση αυτού του τύπου κακοήθους όγκου γίνεται συνήθως πολύ αργά.
Για να εξακριβώσει τη διάγνωση, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό, καθώς και για τους πιθανούς κληρονομικούς παράγοντες, καθώς και για τις σεξουαλικές σας σχέσεις και τις συνήθειες υγιεινής σας. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να κάνετε μια αρχική αξιολόγηση και να κατανοήσετε τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πρωκτού .
Μόλις καθοριστεί η αρχική αξιολόγηση και αποκλείσει άλλες ασθένειες, ο γιατρός θα ζητήσει μια σειρά εξετάσεων. Οι πιο συχνές διαγνωστικές εξετάσεις είναι οι εξής:
- Ανοσοσκόπηση: Πρόκειται για μια εξέταση, για να δει τόσο τον πρωκτικό σωλήνα όσο και το κάτω μέρος του ορθού. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και συνήθως πραγματοποιείται στο ιατρείο. Ο γιατρός πραγματοποιεί πρώτα μια ψηφιακή ορθική εξέταση και μετά εισάγει το πρωκτοσκόπιο στον πρωκτικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικό, αλλά όχι επώδυνο. Εάν ο γιατρός βλέπει κάτι περίεργο, μπορεί να λάβει δείγμα βιοψίας στο ίδια εξέταση.
- Πρωκτοσκόπηση : Πρόκειται για μια κάπως πιο περίπλοκη εξέταση από την προηγούμενη, η οποία χρησιμοποιείται για την παρατήρηση του παχέος εντέρου και του ορθού. Η πρωκτολογική εξέταση προχωρά ως εξής: όταν ξαπλώνετε, ο γιατρός πραγματοποιεί ορθική εξέταση και στη συνέχεια εισάγει το σιγμοειδοσκόπιο, το οποίο έχει μια κάμερα στο τέλος του και φτάνει στο παχύ έντερο. Εάν ο γιατρός το θεωρήσει απαραίτητο, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μπορεί να λάβει δείγματα ιστού για επακόλουθη βιοψία.
- Βιοψία : Πρόκειται για μια εξέταση στην οποία ο ιστός αφαιρείται για εξέταση στο εργαστήριο και προσεκτική ανάλυση της κατάστασης των κυττάρων.
Θεραπεία του καρκίνου του πρωκτού και του ορθού
Η θεραπεία του καρκίνου του πρωκτού εξαρτάται βασικά από το στάδιο στο οποίο είναι ο όγκος, καθώς και από τη θέση του, τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και την ηλικία του.
Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι θεραπείας του καρκίνου του πρωκτού:
- Ακτινοθεραπεία: Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιεί ακτινογραφίες υψηλής ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν δύο τύποι ακτινοθεραπείας. Αφενός η εξωτερική κατά την οποία οι ακτίνες Χ κατευθύνονται στον όγκο έξω από το σώμα. Και, από την άλλη πλευρά, η εσωτερική, πολύ πιο επεμβατική κατά την οποία το ραδιενεργό υλικό τοποθετείται απευθείας στον κακοήθη όγκο.
- Χημειοθεραπεία: Είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον καρκίνο. Χρησιμοποιεί χημικές ουσίες και φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
- Χειρουργική: Στα πιο προχωρημένα στάδια του όγκου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειρουργική επέμβαση. Η τοπική εκτομή συνίσταται στην απομάκρυνση του όγκου που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πρωκτού. Αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν διασφαλίζει την εξαφάνισή της ή την πιθανή επακόλουθη επανεμφάνιση.
Για το ποια από αυτές τις θεραπείες είναι η κατάλληλη, θα καθοριστεί από τον ογκολόγο, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που περιγράφουν λεπτομερώς την κατάσταση του ασθενούς.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα συνιστάται να συνδυάζει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Και οι δύο θεραπείες χορηγούνται, στην περίπτωση αυτή, ταυτόχρονα.
Ο καρκίνος που προσβάλλει τον πρωκτό, σε περισσότερες από το 80% των περιπτώσεων ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία ακτινοβολίας. Μερικές φορές συμπληρώνεται με επακόλουθη χημειοθεραπεία ή στο μέσο της θεραπείας για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της. Επομένως είναι απαραίτητο να είμαστε θετικοί όσον αφορά τη συνολική θεραπεία αυτής της κακοήθους νόσου. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα, η διάθεση, το οικογενειακό περιβάλλον και άλλοι εξωγενείς παράγοντες είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν τον ασθενή να ξεπεράσει αυτήν την ασθένεια.
Αξίζει επίσης να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας , η οποία μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά τη συνεδρία ή ακόμα και μερικές εβδομάδες αργότερα. Αυτές περιλαμβάνουν πρωκτικό ερεθισμό, κόπωση, διάρροια, ναυτία, εμετό, ξηρό δέρμα, φουσκάλες και ξεφλούδισμα.
Πρόληψη για την αποφυγή πάθησης από αυτή την πρωκτική νόσο
Όσον αφορά το αν υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε τον καρκίνο του πρωκτού, η αλήθεια είναι ότι πρακτικά κανένας τύπος όγκου δεν μπορεί να προληφθεί 100% . Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να ελεγχθούν, είτε είναι περιβαλλοντικοί, τρόπος ζωής είτε μέσω δίαιτας και διατροφής, αποφεύγοντας τον καθιστικό τρόπο ζωής ή άλλους παράγοντες.
Το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό αξίζει να αποφευχθεί λόγω του κινδύνου μόλυνσης από HPV και HIV. Επιπλέον, συνιστάται να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου και σε αυτόν τον τύπο καρκίνου και, γενικά, σε όλους. Αυτές οι συμβουλές υποδεικνύονται ειδικά εάν έχετε εμφανίσει άλλους τύπους καρκίνου, ή σοβαρές αλλοιώσεις του πεπτικού συστήματος , καθώς και αν υπάρχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Πρόγνωση καρκίνου του πρωκτού
Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές, ο καρκίνος του πρωκτού θεραπεύεται. Η επιβίωση των ασθενών με αυτόν τον τύπο κακοήθους όγκου εξαρτάται ουσιαστικά από το στάδιο στο οποίο ο καρκίνος βρίσκεται τη στιγμή της θεραπείας του.
Το στάδιο Ι στο οποίο βρίσκεται ο όγκος, είναι το πιο ήπιο από όλα. Σε πολλές περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση, η επιβίωση πέραν των 5 ετών είναι 85%.
Οι τοπικά προχωρημένοι όγκοι σταδίου II και III αντιμετωπίζονται με συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Έτσι, οι πιθανότητες επιβίωσης πέραν των 5 ετών είναι 50%.
Το στάδιο IV είναι το πιο σοβαρό από όλα, και ως εκ τούτου έχει πολύ κακή πρόγνωση, αφού ο όγκος έχει επεκταθεί, οδηγώντας σε μετάσταση.
Σε περίπτωση προχωρημένου σταδίου, οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για την εξαφάνιση του καρκινικού ιστού, αν και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως επειδή βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου. Οι πιθανότητες επιβίωσης πέρα των 5 ετών δεν φτάνουν το 20%.