Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Πότε χρειάζεται χειρουργείο;
Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και λειτουργεί ως δεξαμενή για την αποθήκευση της χολής. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και περιέχει χολικές χρωστικές, χολικά άλατα, λιπίδια και χοληστερόλη που απελευθερώνονται στο δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου για να βοηθήσουν στην πέψη των λιπών της τροφής. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι αναπτύξεις που προεξέχουν από την επένδυση του εσωτερικού της χοληδόχου κύστης.
Η πλειοψηφία των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης εντοπίζονται τυχαία σε διαγνωστικές εξετάσεις κατά τη διερεύνηση άλλων παθήσεων. Οι πολύποδες μπορεί να είναι καρκινικοί, αλλά περίπου το 95% των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης είναι καλοήθεις. Η πλειονότητα των πολύποδων της χοληδόχου κύστης είναι ακίνδυνοι, καθώς συνήθως αποτελούνται από συσσώρευση χοληστερόλης και όχι από καρκινικά κύτταρα. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν μικρούς όγκους, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι καρκινικοί ενώ άλλοι είναι καλοήθεις όγκοι.
Το μέγεθος ενός πολύποδα της χοληδόχου κύστης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη εάν είναι καρκινικός ή καλοήθης. Οι μικροί πολύποδες της χοληδόχου κύστης που είναι μικρότεροι από 10 mm είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κακοήθεια και γενικά δεν χρειάζονται θεραπεία. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης που είναι 10 mm ή μεγαλύτεροι είναι πιο πιθανό να είναι καρκινικοί ή να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου και αυτοί που είναι μεγαλύτεροι από 18 mm μπορεί να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής.